Store-John tømte kassen før krakk

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

John Fredriksens tankeventyr har blitt et mareritt for aksjonærene.

23.11.11 19:12

Den elendige utviklingen i markedet for frakt av olje med store tankskip, har rammet utviklingen til tankgiganten Frontline.

Storaksjonær John Fredriksen og hans høyre hånd Tor Olav Trøim har vært meget aggressive med å dele ut utbytter fra rederiet.

Konsekvensen er at Frontline ikke har råd til å klare seg selv gjennom den pågående tankkrisen. Nå må de ha påfyll av penger.

- Kontantsituasjonen har forverret seg. Hvis ikke markedet kommer tilbake, ventes det å være tomt for kontanter i løpet av første kvartal 2012, opplyste Trøim til investorene som var og hørte på ham i Oslo tirsdag.

Tømt kassen
Trøim opplyste også til investorene om hvor mye Frontline har utbetalt i utbytte til John Fredriksen og de andre aksjonærene de siste årene.

Det skal dreie seg om et beløp på mellom 6 til 7 milliarder dollar, eller mellom 34,8 til 40,6 milliarder kroner.

Av dette har Fredriksen selv dratt inn 33,8 prosent, eller mellom 11,8 og 13,7 milliarder kroner.

Du kan lese om Frontlines aggressive utbytter her

Noen av disse pengene er han nå villig til å stille opp med når det nå skal hentes inn nye penger fra investorene.

På tirsdagens presentasjon ble det nemlig opplyst om at Hemen Holding ville stille opp i restruktureringen av Frontline, hvor planen kan ende opp i en ytterligere oppdeling av selskapet.

Tankanalytikerne i Arctic og Danske Bank var raskt ute etter tirsdagens dramatiske kvartalsrapport fra Frontline, med en anbefaling til kundene sine om å selge aksjen.

I kvartalsrapporten ble det for øvrig meldt om tap på nesten én milliard kroner i siste kvartal. Les mer her

Danske bank anslår at Frontline må hente inn 214 millioner dollar, eller 1,24 milliarder kroner, i en emisjon.

Arctic venter at det blir hentet inn 200 millioner dollar, eller 1,16 milliarder kroner, i ny kapital, men da gjennom en kombinasjon av banklån og ny egenkapital.

Altså ikke en drømmesituasjon for aksjonærene.

Enormt prisfall
Det siste året har Frontline-aksjen falt dramatisk.

Bare det siste året har Frontline-aksjen rast hele 90 prosent i verdi. For hver tikrone aksjonærene hadde i verdi i Frontline-aksjer for ett år siden, er nå altså ni kroner borte.

Frontlines verdifall er altså på over 6,5 milliarder kroner det siste året, hvorav Fredriksen alene har et verdifall på 2,1 milliarder kroner.

Det er altså langt mindre enn det han har mottatt i utbytte de siste årene, noe som gjør ham rustet til å gå inn i Frontline med nye penger.

Fredriksen får imidlertid kjøpt aksjer i en eventuell emisjon til en tiendedel av det han måtte ha lagt inn for ett år siden.

Tor Olav Trøim var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

MinSpot.no: Få strømmen til innkjøpspris

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.