Store Norske ber staten om kriselån

Kullselskapet Store Norske ber staten om 450 millioner kroner i lån for å sikre videre drift. Bildet er fra Longyearbyen på Svalbard der selskapet holder til.

Kullselskapet Store Norske ber staten om 450 millioner kroner i lån for å sikre videre drift. Bildet er fra Longyearbyen på Svalbard der selskapet holder til. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Kullselskapet Store Norske ber staten om 450 millioner kroner i lån som løsning på selskapets økonomiske krise.

16.01.15 18:43

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Lånet skal benyttes til både å sikre kulldriften gjennom en krevende periode og finansiere ny næringsvirksomhet på Svalbard.

Det sa arbeidende styreleder Annette Malm Justad i Store Norske Spitsbergen Kulkompani da hun fredag presenterte en framdriftsplan for næringsminister Monica Mæland (H).

Et kraftig fall i kullprisen har utløst den vanskelige økonomiske situasjonen i Store Norske. Selskapet mener de unormalt lave prisene i kullmarkedet nå og de neste par årene, ikke gjør det mulig å drive kullproduksjon på Svalbard i 2015 uten finansiering.


Betydelig underskudd

Store Norske går mot et betydelig underskudd for 2014, hvor prognosen viser 537 millioner kroner i minus. Selskapet har satt i verk omfattende nedbemanninger og øvrige kostnadsreduksjoner, og regner med å ha mer enn 300 millioner kroner lavere driftskostnader i 2015 enn i 2014 – en kostnadsreduksjon på nær 30 prosent.

Dersom Store Norske får et lån på 450 millioner kroner mener selskapet at dette vil sette Store Norske i stand til å styrke datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani, som driver gruvevirksomheten, med 400 millioner kroner.

STYRELEDER: Annette Malm Justad er styreleder i Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Selskapet antar at dette er tilstrekkelig til at banken vil gi lån for å sikre videre drift.

Utvikling

– Vårt oppdrag er å opprettholde lønnsom kullproduksjon på Svalbard. Store Norske er fortsatt bærebjelken i lokalsamfunnet i Longyearbyen. Samtidig ber vi nå om ressurser til å utvikle ny næringsvirksomhet på Svalbard, sier Annette Malm Justad.

Selskapet vil benytte 50 millioner kroner av det omsøkte lånet til å etablere og finansiere selskapet Store Norske Utvikling AS. Dermed kan Store Norske få mulighet til å utvikle ny næringsvirksomhet ved siden av kulldriften.

Næringsminister Monica Mæland sier de skal behandle planen til Store Norske på en skikkelig og grundig måte, men vil samtidig se på alternative løsninger.

Ap tilråder lån

Mens store deler av Miljøbevegelsen mener det ville være galskap å innvilge kriselån til kullselskapet, er Arbeiderpartiet positivt innstilt.

– Det vil være svært negativt for Svalbard-samfunnet om Store Norske går over ende. Vi mener derfor regjeringen bør være positive til å innvilge et lån til selskapet, sier partiets næringspolitisk talsperson Else-May Botten.

Hun understreker at det er uaktuelt å subsidiere ulønnsom kulldrift, og at det derfor må forutsettes at det er lønnsomt, bærekraftig og med de nødvendige omstillinger. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.