Gå til sidens hovedinnhold

Store penger i superhelter

Forbered deg på mange maskerte menn på film, også i tiden fremover.

Med suksesser som Spider Man og the Dark Knight bak seg fortsetter filmbransjen å investere hardt i tegneseriehelter.

NA24 Propaganda – landets største medienettsted

Basert på tallene til den virtuelle film og TV-børsen «the Hollywood Stock Exchange» vil et stort antall av Hollywoods store kassasuksesser de kommende årene være fra superheltfilmer, akkurat som i de senere årene.

Hollywood-børsen er en handelsplass der det handles i hvor mye inntekter filmer vil tjene inn, og hvor mange episoder av en serie vil komme ut før den eventuelt kanselleres. Det handles riktignok ikke i virkelige penger, men prediksjonene har vist seg å være ganske gode. Dette er kanskje fordi innsidehandel ikke er ulovlig, men tvert imot oppfordres.

Oppfølgere
Av de neste årenes kommende filmer ventes oppfølgerne til Iron Man og Spider-Man, henholdsvis film nummer to og fire i rekken, å spille inn mer enn 200 millioner dollar (over 1,2 milliarder kroner) i det amerikanske markedet alene. Handelsplassens deltakere venter at Iron Man 2, der Robert Downey Jr. spiller tittelrollen, vil bli den største av kassasuksessene i overskuelig fremtid, med totalt 256,16 millioner dollar i billettinntekter i USA. Til sammenligning ventes nye oppfølgerne til animasjonsfilmene Shrek og Toy Story å spille inn i overkant av 230 millioner dollar, på linje med forventningene til den neste Harry Potter-filmen.

Neste film om Batman, med Christian Bale i hovedrollen, ventes også gjøre det relativt sterkt med et billettsalg på 168,27 millioner dollar. Dette er likevel ganske pessimistisk, med tanke på de 533,34 millionene dollar The Dark Knight spilte inn i Statene. Det ser ut til at investorene tviler på at noen vil komme i nærheten av å fylle skoene til Heath Ledger, som spilte den heltens motstander Jokeren i den forrige filmen. Eventuelt kan det være fordi prosjektet ennå ikke har kommet godt nok i gang til å vurderes utenfra.

Større usikkerhet er knyttet rundt en ny film om Supermann. En film ved navn «Superman: Man of Steel» er i planleggingsstadiet, men etter den labre mottakelsen til Bryan Singers Superman Returns er det fremdeles mye usikkerhet knyttet til prosjektet.

Nye helter
Men det er ikke bare gamle helter som gjør comeback på den store skjermen. Av spesiell interesse for nordmenn kan det nevnes at Marvels Thor, superhelten basert på den norrøne guden med samme navn, ser ut til å bli klar til lansering om halvannet år. På den virtuelle børsen tror traderne filmen vil spille inn om lag 150 millioner dollar i amerikanske kinosaler.

Videre er det planlagt en relansering av Captain America og spillefilmer om Green Lantern og The Green Hornet. Sistnevnte skiller seg ut, ikke på grunn av manglende maske eller lyst på å fange kriminelle, men fordi karakteren har sitt opphav i et radioprogram og ikke en tegneserie. Alle tre ventes å spille inn rundt 100 millioner dollar.

Filmbransjen jobber også med å få på bena en rekke «spin-offs» av allerede vellykkede filmer. For eksempel planlegges det en egen « prequel» til X-men basert på karakteren Magneto, i tråd med X-Men Origins: Wolverine, som kom ut i år.

Noen velger også å gå andre veien. I stedet for å splitte vellykkede karakterer fra én film ut i flere, er Marvel i prosessen med å få på bena en film ved navn ”The Avengers”, som skal samle sammen en bråte forskjellige superhelter fra andre filmer i en og samme film. Traderne tror filmen vil spille inn over 150 millioner dollar.

Enorme inntekter
Den voldsomme satsingen på superhelter er selvsagt nært knyttet til hvor enormt mye penger de har klart å spille inn de seneste årene. I 2007 og 2008 sto henholdsvis Spider-Man og Batman for de mestselgende filmene, og selv om årets foreløpige toppfilm, Transformers 2, ikke omhandler superhelter i klassisk forstand, er den definitivt i samme gate.

Ifølge Box Office Mojo er fem av de 25 filmene som har omsatt for mest noensinne i det amerikanske markedet rene superheltfilmer, inkludert andreplassen bak Titanic. Dette uten å inkludere filmer som de to Transformers-filmene, som også har fått innpass på topplisten.

Inflasjonsjustering
Selv om superheltfilmene tilsynelatende har spilt inn enormt mye penger, blir bildet ganske skjevt, da det har kommet veldig mange av dem de seneste årene.

Hvis man inflasjonsjusterer tallene gir de et ganske annet bilde. Boxofficemojo.com har regnet ut at klassikeren Tatt av Vinden fra 1939 er den filmen som har spilt inn mest, hvis man korrigerer for året den kom ut. Nettsiden hevder filmen spilte inn et beløp tilsvarende 1,45 milliarder dollar i dagens valuta i det amerikanske markedet, eller 8,7 milliarder kroner. Andreplassen innehas av Star Wars med 1,28 milliarder dollar, mens The Sound of Music skal ha raket inn tilsvarende 1,02 milliarder dollar.

Den justerte topplisten er merkbart mindre preget av superhelter. Christopher Nolands andre Batman-film, the Dark Knight, er den første som kommer inn på listen med en 27. plass, rett over Disneys Jungelboken. Ellers på topp 50 er det kun to andre, Spiderman med en 34. plass, og Tim Burtons originale Batman-film fra 1989 med en 48. Plass.

Det bør nevnes at inflasjonsjusteringen er gjort på grunnlag av inflasjonen i kinobillettpriser, og ikke i konsumprisindeksen som helhet.

Likevel er det ingen tvil: Superheltfilmer vil det bli mye av de kommende årene.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget