NA24.no

Store sprik i regnskapene

Flere av regnskapene som kommer digitalt inn til Brønnøysundregistrene stemmer ikke overens med originalene.

Dagens Næringsliv melder mandag om Harald Rønneberg, som er leder av innhenting av regnskapsinformasjon hos selskapet Proff Forvalt. Han varsler nå om at regnskapene som er digitalt innhentet kan sprike mye fra de reelle tallene.

NA24 – din næringslivsavis

Ifølge avisen mener Proff Forvalt at 4 prosent av regnskapene er ikke i overensstemmelse med papirregnskapet som selskapene også sender fra seg. Tallene tastes inn manuelt og dermed finnes det en risiko for at feil kan oppstå.

Blant annet trekker Rønneberg frem et eksempel fra Stavanger, der en bedrift i det elektroniske regnskapet for 2007 fikk et tap på 25,4 millioner kroner, det samme som året før. Men i det papirinnsendte regnskapet, som også er levert inn til Brønnøysund, var tapet 61,2 millioner kroner.

Proff Forvalt har også funnet feil i balansepostene til selskaper. Tallene fra Brønnøysund er viktige bestanddeler når banker og leverandører gjør kredittsjekker, og gale tall vil kunne gi et feil beslutningsgrunnlag.

- Dette blir utnyttet av norske virksomheter som rapporterer inn kunstig positive tall, sier Rønneberg til Dagens Næringsliv. Han ber nå registrene rydde opp. Brønnøysundregistrene har henvendt seg til Finansdepartementet om problematikken, skriver avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere