*Nettavisen* Økonomi.

Store svingninger i oljeprisen preget Oslo Børs

Oslo Børs falt moderat mandag etter nedgang for flere av de største selskapene.

Svak start på uken på børsen.

Oslo Børs falt moderat mandag etter nedgang for flere av de største selskapene.

I oljemarkedet gjorde prisene et kraftig byks tidligere på dagen etter meldinger om at Saudi-Arabia er villig til å samarbeide for å stabilisere prisene.

I løpet av kort tid steg nordsjøoljeprisen med rundt to dollar til 45,7 dollar per fat, før den falt tilbake med rundt en dollar.

Oljeprisoppgangen trakk også Oslo Børs opp i pluss en kort stund, før børsen falt ned i rødt igjen.

Ved stengetid var hovedindeksen ned 0,14 prosent til 624,96 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 var ned 0,4 prosent.

Blant tungvekterne var Statoil ned 0,2 prosent, DNB falt 0,4 prosent, Hydro var ned 2,3 prosent og Yara falt 0,6 prosent. I motsatt retning trakk Telenor som steg 0,6 prosent.

Utspill fra Saudi-Arabia
De store svingningene skyldes ifølge Financial Times (bak betalingsmur) meldinger fra Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå om at landet er villig til å samarbeide med produsenter i og utenfor OPEC, for å opprettholde et stabilt oljemarked.

I starten av desember møtes de tolv OPEC-medlemslandene i Wien, og det er ventet at landene som sliter mest i kjølvannet av oljepriskollapsen vil ta til orde for produksjonskutt.

- Jeg tror ikke det kommer noen endringer i produksjonskvotene fra OPEC. Kvotene har uansett ikke blitt overholdt. Misjonen er heller ikke fullført, det er lite konkurrenter og olje som er ute av markedet. Det har vist seg å ta tid før produksjonen faller i USA. Gir man opp nå, så gir man opp halvveis, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til Nettavisen Stocklink.

Aksjefall etter utbyttestans
Som følge av nedgangen i aktiviteten i industrien har styret i BW Offshore besluttet å suspendere utbyttebetalinger frem til visibiliteten i markedet bedres.

På børsen svarte investorene med på sende aksjen ned 8,9 prosent.

- Den fortsatt lave oljeprisen har endret utsiktene på kort og mellomlang sikt for BW Offshores produkter og tjenester. Makroforholdene for offshoreindustrien er betydelig forverret med forventet fortsatt fall i investeringer, skriver BW Offshore i rapporten for tredje kvartal.

BW Offshore fikk inntekter på 309 millioner dollar i tredje kvartal, opp fra 249 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor.

I samme periode bidro en nedskrivning til at driftsresultatet ble redusert til 34 fra 68 millioner dollar, mens resultatet før skatt falt til 7 fra 50 millioner dollar.

Fusjonerer i oljeservice
Oljeserviceselskapet Archer slår sammen de nordamerikanske brønntjenesteselskapene med Quintana Energy Services.

Det ble godt tatt imot på Oslo Børs, hvor Archer ble sendt opp 10,2 prosent.

Oppgjøret til Archer er i aksjer. Etter sammenslåingen vil Archer ha en eierandel på 42 prosent i Quintana Energy Services, som er tilknyttet private equity-selskapet Quintana Energy Partners.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.