*Nettavisen* Økonomi.

Store svingninger i oljeprisen

Store svingninger preget oljeprisen mandag, etter meldinger fra Saudi-Arabia. Foto: Infront

Utspill fra Saudi-Arabia sendte oljeprisen kraftig opp. Venezuela frykter 25 dollar fatet.

23.11.15 15:00

Oljeprisene gjorde et kraftig byks mandag på meldinger om at Saudi-Arabia er villig til å samarbeide for å stabilisere prisene.

I løpet av kort tid steg nordsjøoljeprisen med rundt to dollar til 45,7 dollar per fat, før den faller ned til 44,7 dollar fatet igjen.

De store svingningene skyldes ifølge Financial Times meldinger fra Saudi-Arabias offisielle nyhetsbyrå om at landet er villig til å samarbeide med produsenter i og utenfor OPEC, for å opprettholde et stabilt oljemarked.

Les også: Varslet katastrofe for Norge - nå spår han ny oljeboom

Frykter oljepris på 25 dollar
I starten av desember møtes de tolv OPEC-medlemslandene i Wien, og det er ventet at landene som sliter mest i kjølvannet av oljepriskollapsen vil ta til orde for produksjonskutt.

I helgen kom det også advarsler om en oljepris på 20-tallet fra OPEC-medlemmet Venezuela, som er hardt rammet av oljepriskollapsen.

Søndag advarte Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino om at oljeprisen kan falle så lavt som til 25 dollar per fat, hvis ikke oljekartellet tar grep for å stabilisere markedet, ifølge Bloomberg. Selv foreslår Venezuela en «likevektspris» på 88 dollar fatet.

Det er ganske nøyaktig ett år siden kartellets beslutning, anført av Saudi-Arabia, om å heller forsvare markedsandeler enn kutte i produksjonen. Siden den gang har oljeprisen stupt over 40 prosent.

OPEC har også skrudd opp oljekranene. Data fra Bloomberg viser at kartellet, som står for rundt 40 prosent av verdens produksjon, har pumpet mer enn den selvpålagte kollektive kvoten på 30 millioner fat per dag, i 17 måneder på rad.

- Jeg tror ikke det kommer noen endringer i produksjonskvotene fra OPEC. Kvotene har uansett ikke blitt overholdt. Misjonen er heller ikke fullført, det er lite konkurrenter og olje som er ute av markedet. Det har vist seg å ta tid før produksjonen faller i USA. Gir man opp nå, så gir man opp halvveis, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til Nettavisen Stocklink.

Venezuela er landet i OPEC som har størst utfordringer, påpeker oljeanalytikeren.

- De har en skakkjørt økonomi bygget på høye oljepriser. Landet rammes hardt av fallet i oljeprisene og det er de som skriker høyest etter kutt.

Ser fare for 20 dollar fatet
Den amerikanske storbanken Goldman Sachs har tidligere advart om en oljepris som kan falle ned mot 20 dollar fatet. Senest i forrige uke fortalte banken sine kunder at effekten av økende oljeoverskudd på det globale oljemarkedet og mildt vær kan sende prisene til 20 dollar, ifølge Telegraph.

- Det er ikke mitt hovedscenario, men hvis etterspørselen svikter kan oljeprisen falle mer, sier Saltvedt, som ser få tegn til at prisene skal stige.

- For å snu sentimentet i markedet må man se en større trendendring, for eksempel i produksjonen eller lagrene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.