*Nettavisen* Økonomi.

Store tap for Akva

Polarcirkel cages and Akvasmart wireless sensor and video transmitter Foto: (Akva Group)

Opplever tøffere tider i markedet

25.02.09 09:59

Restruktureringer samt tap i forbindelse med et prosjekt ga tap for Akva Group i fjerde kvartal.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Leverandøren til fiskeoppdretterne merker at kundene er blitt langt mer avventende. Akva fikk et resultat før skatt som viser et underskudd på 22,7 millioner kroner mot 21,4 millioner kroner i overskudd i fjerde kvartal året før. Driftsresultatet viser et tap på 19 millioner kroner mot 20,9 millioner kroner i pluss i samme periode i 2007.

Flere forhold blir trukket frem som forklaring til resultatfallet. Selskapet har tatt et tap på 4,3 millioner kroner på et prosjekt de er involvert, og tar kostnader på 3,2 millioner kroner relatert til nedskalering av organisasjonen i Chile. Akva har også skrevet ned lager med 2,9 millioner kroner. I tillegg inneholder resultatet for 2007 en gevinst i forbindelse med pensjonssystemet.

Før avskrivninger var driftsunderskuddet (EBITDA) på 9,7 millioner kroner mot 27,9 millioner kroner i pluss i perioden året før. Driftsinntektene falt til 191,8 millioner kroner fra 236,6 millioner kroner i fjerde kvartal 2007.

Nå har Akva satt i gang et kostnadsreduksjonsprogram for å tilpasse seg lavere salgsvolum som vil ha en årlig effekt på 26 millioner kroner.

Ordrereserven falt med 120 millioner kroner til 263 millioner kroner ved utgangen av året, og skyldes lavere ordreinngang fra Chile og Norge.

- De gjeldene generelle økonomiske utsiktene sammen med den utfordrende fiskehelsesituasjonen i Chile øker usikkerheten rundt markedsutviklingen for resten av 2009, skriver selskapet.

Akva har ikke noen tro på at fiskehelsesituasjonen i det chilenske markedet vil vise en betydelig forbedring innen den tradisjonelle virksomheten i markedet de neste to til fire årene. Derfor har de innført betydelige kostnadsbesparende tiltak innen den chilenske virksomheten.

En plan for å bedre situasjonen ble lansert av myndighetene i Chile. Denne planen kan gi betydelig forretningsmuligheter for Akva innenfor resirkuleringsteknologien. Selskapet opplever også forsinkelser i beslutningsfasen fra fiskenæringen i Norge og Storbritannia. Flere av markedsaktørene holder tilbake investeringer under den globale finanskrisen.

Utsiktene for resirkulasjon innen smoltproduksjon er dog bedre og er ventet å gi store ordre.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag