NA24.no

(Scanpix)

Store utslag i USA

Sist oppdatert:
Børsene svinger mye mandag.

Børsene i USA har hentet seg inn etter det voldsomme børsfallet fredag. Da raste de tre nøkkelindeksen mellom 2,1 og 2,7 prosent, men det starter bedre mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Fortsatt må investorene tåle store svingninger. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen stiger 0,21 prosent til 2516,43 poeng. Aksjene på den brede S&P 500-indeksen klatrer 0,40 prosent til 1.438,85 poeng. Industriindeksen Dow Jones er opp 0,40 prosent til 13.234,75 poeng.

Strategene i Credit Suisse har lenge vært svært negative til amerikanske aksjer. Siden 2000 har strategene vendt tommelen ned, men nå anbefaler de å investorene å øke sin eksponering. Nå mener Credit Suisse at investorene burde sitte med 46,8 prosent av sine midler i USA-aksjer en oppgang fra 36,8 prosent som meglerhuset tidligere har operert med.

- USA har etter vårt syn den beste makro- og mikrofremgangsmåten på å svare for svakere vekst, skriver strategene ifølge Bloomberg News.

Oljeprisen raser rett ned i den amerikanske handelen. Uroen tilknyttet finansmarkedet har forplantet seg til råvaremarkedet. Frykten er at den elendige situasjonen vil slå ut på veksten i verdensøkonomien og dermed ramme oljeetterspørselen. Ved råvarebørsen i New York går frontkontraktene på WTI-oljen for 73,43 dollar fatet, ned 2,9 prosent.

Kronprinsen i Bear Stearns Warren Spector har trukket seg etter at selskapet har tapt store penger på kreditturoen i markedet. Spector var ansvarlig for investeringsbankens involvering i tapene i forbindelse med subprime-problemene.

Finanskonsern og banker er blant de som trekker opp. UBS anbefaler kjøp av Merrill Lynch og det har blitt lagt merke til. Nå spekuleres det i at bankene og meglerhusene er diversifiserte nok til å overleve tapene i kredittmarkedet.

Aksjemarkedet er ellers noe avventede til den amerikanske sentralbankens rentebeslutning. Økonomene er enige i at rente kommer til å forbli uendret på 5,25 prosent også etter tirsdagens rentemøte, men spenningen er knyttet til hva Ben Bernanke sier om den videre skjebnen til renten.

Optimistene håper nå på en rentenedgang innen utgangen av året, men de er foreløpig i undertall. Like før sommeren kom var det pessimistene markedet lyttet til. De lå da inne med en forventningen om nok en renteheving.

De siste ukene har uroen i kredittmarkedet slått uheldig ut for aksjemarkedene rundt om i verden. Nå har American Home Mortgage Investment begjærer seg selv konkurs og ber om beskyttelse mot kreditorene. Selskapet har vært nest største långiver i USA og en konkurs kan rammet bredt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere