Storebror Kjos-selskap er konkurs

STOREBROR: Norwegian-sjef Bjørn Kjos har sin storebror Tore Kjos som aksjonær i flyselskapet. 

STOREBROR: Norwegian-sjef Bjørn Kjos har sin storebror Tore Kjos som aksjonær i flyselskapet.  Foto: Heiko Junge, NTB scanpix/ANB

Seismikkselskapet til Tore Kjos er konkurs.

12.02.19 10:28

En kunngjøring i Brønnøysundsregistret viser at konkursen i boet til Read AS har adressen Ravnsborgveien 56 på Hvalstad i Asker. Konkursen er ifølge Brønnøysundregistrene åpnet i dag 11. februar. Bostyrer er advokat Kim Friis-Møller.

Nettavisen har ikke fått tak i regnskapet til Read AS for 2017. Men 2016-tallene var bra, med driftsinntekter på 128,8 millioner kroner og et driftsresultat på 19,2 millioner kroner.

Tilsynelatende bra

Den bokførte egenkapitalen i selskapet ved utgangen av 2016 var 48 millioner kroner, som ga en egenkapitalandel på pene 47,7 prosent. Kassabeholdningen per 31. desember 2016 utgjorde 4,27 millioner kroner.

Seismikkselskapet har imidlertid de siste dagene vært involvert i en rettssak i Asker og Bærum tingrett, hvor ni tidligere ansatte har saksøkt selskapet.

Tore Kjos er også involvert i Selskapet HBK Holding, som er den største eieren i Norwegian med om lag 24 prosent av aksjene. I dette selskapet eier Kjos (75) om lag 7,6 prosent av aksjene. For tiden er hans eierandel i Norwegian verdt om lag 90 millioner kroner, ifølge beregninger Nettavisen Økonomi har gjort.

For sent

Men storebroren til Bjørn Kjos er følge Dagens Næringsliv (DN) nødt til å selge aksjer i HBK Holding for å unngå konkurs i hans eget seismikkselskap Read. Det er altså nå for sent.

Tore Kjos mener broren Bjørn Kjos og medeier Bjørn Kise er for presset til å kunne kjøpe aksjene. Tilsynelatende er det ikke noe godt forhold mellom de to brødrene.

Storebror Kjos bønnfalt ifølge Dagens Næringsliv i januar lillebroen om å selge aksjene i Norwegian og godta budet fra giganten IAG.

Intet samarbeid

Bjørn Kjos uttalte til Nettavisen Økonomi i forbindelse med årspresentasjonen til Norwegian for 2018 at de ikke hadde hatt noe forretningsmessig samarbeid på mer enn 20 år.

DN skriver at fredag møtte Tore Kjos i Asker og Bærum tingrett for å forsvare seg mot flere konkursbegjæringer. Men problemet hans har vært at Norwegian-verdiene er låst gjennom eierskapet i HBK Holding, som lillebroren Bjørn Kjos kontrollerer med om lag 84 prosent av aksjene.

Tapte 30-40 mill.

I den siste emisjonen i Norwegian tapte Tore Kjos 30–40 millioner, og HBK Holding har forpliktet seg til 300 millioner i den kommende emisjonen. Men Tore Kjos har ifølge avisen verken penger til å redde eget seismikkselskap eller til å delta i en slik kapitalutvidelse.

– De pengene har jeg selvsagt ikke nå, og jeg taper masse dersom jeg blir vannet ut. Derfor er vi nødt til å selge HBK-aksjer for å sikre likvider, men det klarer vi ikke over natten, sier Kjos til DN. Han tror de andre eierne i HBK Holding, Bjørn Kjos og styreformann Bjørn Kise i Norwegian, er i en like presset situasjon som ham selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Norwegian

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag