NA24.no

Storemisjon og dundrende underskudd

Foto: André Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
Eitzen Chemical må på pengejakt.

Fraktinntektene utviklet seg flatt i tredje kvartal og lå på 99,2 millioner dollar. Når kostnadene knyttet til ferden er trukket fra falt derimot fraktinntektene på timecharter basis til 55,1 millioner dollar fra 64,8 millioner dollar i tredje kvartal i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Store avskrivninger og nedskrivninger sørget sammen med høye rente og finanskostnader til at resultatet før skatt viser et underskudd på 35,3 millioner dollar. I samme kvartal i fjor lå underskuddet på 24,6 millioner dollar før skatt.

Driftsresultatet viser et underskudd på 10,3 millioner dollar mot et driftstap på 6,1 millioner dollar i tredje kvartal i 2008.

Før avskrivninger viser derimot driftsresultatet (EBITDA) et overskudd på 11,6 millioner dollar i årets tredje kvartal. I tilsvarende kvartal i fjor lå det på 16,5 millioner dollar.

Henter penger
Selskapet opplyser også at de skal hente mellom 100 og 130 millioner dollar i en rettet emisjon. Det er de største eksisterende aksjonærene som sammen med norske investorer og internasjonale institusjonelle investorer som vil få anledning til å delta i emisjonen.

Hovedaksjonær Camillo Eitzen & Co vil delta med 50 millioner dollar i den rettede emisjonen. CECO eier 51,80 prosent av alle aksjene i Eitzen Chemical i forkant av emisjonen.

Tegningskursen vil bestemmes etter prinsippet bookbuilding og det er ABG Sundal Collier som er tilrettelegger sammen med Carnegie knyttet til emisjonen.

Eitzen Chemical vil trekke rundt 10 millioner dollar fra trekkfasiliteten de har fått av Camillo Eitzen for å sikre kortsiktig likviditet frem til emisjonen er på plass. Dette vil bli betalt tilbake med provenyet fra emisjonen.

Ser bedring i svakt marked
- Eitzen Chemical venter et fortsatt svakt marked på kort sikt. Likevel peker de ledende indikatorene mot en bedring i den industrielle produksjon og en konsekvens av dette er økt etterspørsel etter kjemikalietanktransport.

Samtidig ser de lyst på at ny kjemikalie- og raffinerikapasitet bygges tett ved energikildene i for eksempel i Midtøsten og lenger vekk fra konsumentene i EU og USA. Dette kan ha en positiv innvirkning på fraktstrekningene.

- Den gjenværende ordreboken for små tankskip (kjemikalie- og produkttankere under 60.000 dødvekttonn) er nå 30 prosent av den gjeldende flåten, ned fra 55 prosent fra toppen i 2008. Nybyggingsordrene er nå nesten ikke-eksisterende. Flåteveksten er forventet å bli redusert i tiden fremover som en konsekvens av en trolig økning i skraping og kanselleringer og forsinkelser i nybyggingen, skriver selskapet.

Rederiet mener at som en konsekvens av økt etterspørsel på grunn av økt aktivitet i verdensøkonomien kan kjemikaliemarkedet normalisere i 2010 og i de påfølgende årene komme i balanse igjen.

Forsinket budprosess
Camillo Eitzen forhandler videre med PT Berlian Laju Tanker (BLT). Det som er klart er at fristene som er satt vil ikke bli møtt. Da budet ble fremsatt forventet partene at tilbudet ville bli lansert i midten av november, og at oppkjøpet ville bli gjennomført innen utgangen av november, men dette klarer de ikke.

Partene fortsetter å forhandle og sammen med de respektive rådgiverne forsøker de å finne ut av ulike vilkår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere