*Nettavisen* Økonomi.

«Storeulv» henter inn 1,2 milliarder

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Norges rikeste ønsker å kjøpe nye skip for rundt 3,5 milliarder kroner.

24.05.12 16:54

John Fredriksen, også kjent som «Storulv», ser muligheter når andre leter i blinde.

Nå satser hans selskap Frontline 578 millioner dollar, tilsvarende rundt 3,5 milliarder kroner, på 16 nybyggingskontrakter, samt opsjon på ytterligere åtte.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Beste deals i dårlig marked

- Man får alltid de beste dealsene i et dårlig marked, sier Frontline-sjef Jens Martin Jensen til NA24.

Analytiker i Pareto, Martin Korsvold, er enig med Jensen.

- Det er en større transaksjon enn ventet, men dette er positivt, sier Korsvold til NA24.

Markedet for tankskip har de siste årene vært meget anstrengt. Veldig mange nybygde har kommet på markedet, mens skrapingen av eldre dårlige skip har gått mye langsommere enn tidligere antatt. Også krisen i verdensmarkedene har bidratt til å holde etterspørselsveksten på et lavere nivå.

- 30-års bunn

- Prisene som Frontline oppnår, inflasjonsjustert, er på 30 års bunnivå, sier Korsvold.

Frontline ønsker også å satse innen tørrbulk og LPG - altså gasskip.

Innen tre år ønsker Frontline å bli det ledende selskapet i verden på såkalt «commodity» shipping.

Skatteflyktning

Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Ikke bare ble han skatteflytning, men han er også blitt kypriotisk statsborger. Alt for å unngå skatt. Det kypriotiske holdingselskapet, Hemen Holding, er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste famile. Det vil si hans to døtre Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som SeaDrill, Archer, Golar LNG og Marine Harvest.

Mye risiko

John Fredriksen er uten utdannelse og har jobbet seg opp fra gulvet.

Fredriksen startet som skipsmeglerassistent da han var 16 år. Han steg raskt i gradene og allerede i begynnelsen av 20 årene var han herre over sine egne skip.

Han tok risiko - mye risiko. Milliardene rant inn og han ble søkkrik. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og han har i flere omganger ikke vært langt unna skifteretten.

Det siste tiåret har imidlertid vært fantastiske år.

John Fredriksen kommer på syvende plass på de rikeste beboerne i England. Hans formue ble vurdert til 6,7 milliarder pund, rundt 60 milliarder kroner. Nå er formuen blitt enda høyere etter den siste tidens aksjeoppgang.

Fengsel

John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom frem i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.