NA24.no

Storkontroll blant jordbærprodusenter: - Fant avføring fra mennesker nær åkrene


STORAKSJON: A-krimsenteret i Tønsberg avdekket regelbrudd og kritikkverdige forhold da de aksjonerte mot jordbærprodusenter i Vestfold. Foto: Arbeidstilsynet
STORAKSJON: A-krimsenteret i Tønsberg avdekket regelbrudd og kritikkverdige forhold da de aksjonerte mot jordbærprodusenter i Vestfold. Foto: Arbeidstilsynet
Sist oppdatert:
-  Ved ett tilfelle ble 20 kasser bær beslaglagt og destruert for å hindre omsetning.

Den siste tiden har flere jordbærprodusenter i Vestfold blitt grundig kontrollert av A-krimsenteret i Tønsberg.

Under aksjonene ble det avdekket omfattende regelbrudd og kritikk verdige forhold, skriver A-krimsenteret i en pressemelding.

«Mange arbeidstakere hadde ingen arbeidsavtale, og der de hadde dette var avtalene mangelfulle. Produsentene hadde heller ikke kontroll på arbeidstakernes arbeidstid. Dette er alvorlig og gjør det vanskelig for myndighetene å sjekke om arbeidstakerne får den minstelønnen de har krav på. Ved flere steder avdekket a-krimsenteret kummerlige boforhold for sesongarbeidere som var til fare for liv og helse, noe som resulterte i at disse stedene ble stengt. I tillegg ble det avdekket mangelfulle sanitære forhold. Flere steder var det ikke tilgjengelige toaletter eller lang vei til toaletter som fungerte, og det manglet håndvask med rennende rent vann, såpe og papir. Ved noen av virksomhetene ble heller ikke plantevernmidler håndtert etter regelverket.»

AVVIK: Hos flere av jordbærprodusentene i Vestfold fant a-krimsenteret kritikkverdige forhold og regelbrudd. Foto: Arbeidstilsynet

Blant annet ble det funnet avføring fra mennesker nær jordbæråkrene, samt avdekket at håndvasken var dårlig eller ikke til stede.

«Fare for forurensing av bærene gjorde at Mattilsynet påla virksomhetene å sørge for tilfredsstillende toalettforhold nær åkrene og forbød salg av bær som var plukket inntil slik løsning var på plass. Ved ett tilfelle ble 20 kasser plukkede bær beslaglagt og destruert for å hindre omsetning.»

 - Jordbær spises ofte rett fra kurven og da er det særlig viktig med god hygiene, sier avdelingssjef Kjersti Søli i Mattilsynet avdeling Vestfold. 

Talsperson for a-krimsenteret, Marianne Pedersen, er ikke overrasket over resultatene.

 - Det er avdekket alvorlige og uakseptable forhold for utenlandske sesongarbeidere, både når det gjelder arbeidsbetingelser, innkvartering og sanitærforhold. At vi finner slike forhold i bransjen er dessverre ikke noe nytt. Funnene bekrefter at det fortsatt er en bransje med store utfordringer. Dette kommer a-krimsenteret til å følge videre opp. Slik vil vi ikke ha det i norsk arbeidsliv, sier hun i pressemeldingen. 

A-krimsenteret er et tverretatlig senter som jobber mot arbeidslivskriminalitet. Ved senteret arbeider det ansatte fra Skatteetaten, NAV Kontroll, skatteoppkreverne, politiet og Arbeidstilsynet.

Funnene i aksjonene:

  • Arbeidsavtaler manglet totalt eller var ikke tilfredsstillende
  • Oversiktslister over ansatte manglet totalt eller var ikke tilfredsstillende
  • Ingen oversikt over ansattes arbeidstid
  • Ikke system for å sikre at de ansatte får den lønn de har krav på
  • Manglende dokumentasjon av kontantomsetningen, manglende kassaapparat

STORAKSJON: A-krimsenteret i Tønsberg avdekket regelbrudd og kritikkverdige forhold da de aksjonerte mot jordbærprodusenter i Vestfold. Foto: Arbeidstilsynet

STORAKSJON: A-krimsenteret i Tønsberg avdekket regelbrudd og kritikkverdige forhold da de aksjonerte mot jordbærprodusenter i Vestfold. Foto: ArbeidstilsynetRapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere