*Nettavisen* Økonomi.

Stormende børsjubel

Foto: (Scanpix)

USA opp 6 prosent. Største hopp siden oktober. Bankene ledet an.

10.03.09 21:36

Aksjeindeksene i USA steg tirsdag 6-7 prosent. En så positiv dag har vi ikke sett siden oktober.

De utskjelte bankaksjene fikk sin dag i solen, og ledet an i oppgangen.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

En viktig faktor bak oppgangen er et oppmuntrende brev fra konsernsjef Vikram Pandit til de ansatte i storbanken Citigroup.

I tillegg sa den mektige kongressmannen Barney Frank at han regner med at man vil gjeninnføre den såkalte «uptick»-regelen, som legger begrensninger på muligheten til shortsalg av aksjer. Mange mener dette vil lette presset, spesielt på finansaksjene.

Rally etter brev
I brevet til de ansatte skriver Vikram Pandit at banken gjør det langt bedre enn hva markedet antar. Han uttrykker misnøye med aksjekursen og feiltolkninger rundt selskapet. Så langt i 2009 har banken vært lønnsom og har hatt den beste utviklingen siden tredje kvartal 2007.

Citi-sjefen gir også uttrykk for å ha tro på bankens styrke etter å ha gjennomført interne stresstester.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Aksjemarkedet svarte med å sende kursen i Citigroup opp 38 prosent tirsdag

Flere av de amerikanske finansaksjene steg kraftig tirsdag. Morgan Stanley endte opp 26 prosent, Bank of America 28 prosent og JPMorgan Chase 23 prosent.

- Det hjelper definitivt en del denne morgenen, sa sjeftrader Todd Leone hos Cowen & Co til CNNMoney tidlig på dagen.

Leone viste til at markedene var modne for et lite rally siden det ikke ble noe kursoppgang etter fusjonen mellom Merck og Schering-Plough.

HTML EMBED

Aksjonærene til Citigroup har vært de store taperne i forbindelse med at finanskrisen igjen har blusset opp for fullt. Banken har foreslått å konvertere preferanseaksjer til vanlige aksjer, og det vil medføre at myndighetene får større kontroll over banken. Formålet er å styrke kapitalsituasjonen og dermed bedre mulighetene for å tåle nye tap.

Også utenom finanssektoren var det mange store prosenter å se: General Electric klatret 20 prosent, Alcoa 14 prosent, Caterpillar og Intel 11 prosent. Cruiserederiene Royal Caribbean og Carnival steg henholdsvis 20 og 13 prosent.

Sentralbanksjefen taler
Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har holdt en tale i Washington der han tar til orde for en gjennomgang av både lovbestemmelsene og regnskapsreglene i finanssektoren. Han presiserer at det er viktig å få på plass et system som skal dempe virkningene og dannelsen av bobler og kollaps. De svingningene og den usikkerheten som råder i finansmarkedene må løses.

- Det ser ut til at systemet fortsetter å heles, noe som er bra for aksjer. Det faktum at de nå prøver alt de kan for å gjøre systemet pålitelig bidrar til å dempe frykten, og dermed få folk tilbake i markedene, sier forvalter Peter Sorrentino i Huntington Asset Advisors til Bloomberg.

Olje ned
Oljeprisen falt onsdag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI falt 3 prosent til 45,71 dollar på råvarebørsen i New York. Fallet kom etter at det amerikanske energidepartementet igjen nedjusterte sitt anslag for oljeetterspørselen.

Til tross for oljeprisfallet steg olje- og oljeserviceaksjene omtrent i takt med det generelle markedet tirsdag.

Varsler dårligere år
United Technologies har planer om å redusere antall jobber med 11.600 eller rundt 5 prosent av arbeidsstokken i inneværende år. Selskapet skal forsøke å gjenfinne lønnsomheten og restrukturer nå virksomheten. De jekker også ned forventningene til 2009.

For inneværende år venter de å legge frem et resultat som ligger mellom 4,3 og 4,9 dollar per aksje av en omsetning på 55 milliarder dollar. Dette er utenom restruktureringsavsetninger. Tidligere lå United Technologies egne forventninger på mellom 4,65 og 5,15 dollar per aksje i resultat av en omsetning på 57 milliarder dollar.

Ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters ligger forventningene til analytikerne på et resultat på 4,60 dollar per aksje av en omsetning på 55,21 milliarder dollar.

Aksjen endte onsdag opp 9 prosent.

Ny lagernedgang
Engroslagrene i USA falt med 0,7 prosent i januar. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Tallene viser også at desember ble revidert til et fall på 1,5 prosent fra 1,4 prosent.

Til tross for fallende engroslagre hadde økonomene forventet et større fall. Estimater innhentet av Dow Jones Newswire viser at forventningene lå på minus 1 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +5,80% til 6.926,49

Nasdaq +7,07% til 1.35828

S&P 500 +6,37% til 719,60

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag