*Nettavisen* Økonomi.

Stormfrykt preger oljeprisen

Foto: (Scanpix)

For første gang på tre dager løfter oljeprisen seg.

18.08.08 09:38

Den tropiske stormen Fay skaper frykt i oljemarkedet og sender oljeprisen oppover etter tre dager med sammenhengende fall.

NA24 – din næringslivsavis

Stormen er nå på ferd fra Cuba til Florida sin nordvestlige kyst, og det er frykt for at oljeinstallasjoner i Mexico-gulfen vil bli rammet av stormen. Dermed kan det bli produksjonsforstyrrelser, med påfølgende prishopp for oljen som har falt til det laveste nivået på femten uker sist fredag. Det melder Bloomberg News.

Prisen på et fat råolje steg 1,52 dollar fatet eller 1,3 prosent til 115,3 dollar fatet på råvarebørsen i USA. I tidlig handel mandag var kontrakten helt nede i 113,25 dollar fatet.

Kraftig fall
Fredag falt oljeprisen med 1,1 prosent til 113,77 dollar fatet, men var i løpet av handelsdagen helt nede 111,34 dollar fatet, noe som er det laveste siden 1. mai.

Forrige uke falt oljeprisen som en følge av at dollaren styrket seg betydelig i valutamarkedet. Samtidig viser statistikk at etterspørselen etter olje har svekket seg i USA, og frykten er at dette skal spre seg over til Europa og andre viktige markeder.

I London steg prisen på et fat nordsjøolje med 1,4 prosent eller 1,58 dollar fatet til 114,13 dollar per fat. Dette skriver Bloomberg News mandag morgen.

Viktig område
Området der stormen Fay er på vei, de nordlige områdene av Mexico-gulfen, står for en femtedel av dem amerikanske oljeproduksjonen.

Den største katastrofen som har rammet området og oljeproduksjonen har vært orkanen Katrina i 2005, som foruten å skade permanent en del oljeinstallasjoner også ødelagte hele New Orleans.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.