*Nettavisen* Økonomi.

Større sparevilje enn på 20 år

NÅ SPARER VI: Viljen til å legge penger til side er sterkere nå enn noen gang tidliger på 20 år, viser Finans Norges forventningsbarometer. Foto: (Paul Weaver - Nettavisen)

Viljen til å legge penger til side er sterkere nå enn noen gang tidliger på 20 år, viser Finans Norges forventningsbarometer.

25.02.14 06:20

Nordmenn har fortsatt større tro på egen økonomi enn på utviklingen for A/S Norge. Viljen til å legge penger til side er sterkere nå enn noen gang tidliger på 20 år, viser Finans Norges forventningsbarometer.

I det kvartalsvise forventningsbarometeret måler TNS Gallup og Finans Norge nordmenns tillit til egen og landets økonomi. Ett av de faste spørsmålene i undersøkelsen er hva folk vil prioritere dersom egen økonomi blir bedre.

God privatøkonomi

Et stort flertall sier at de vil spare mer. Ikke siden tidlig på 90-tallet har flere svart at de vil betale ned på gjeld eller sette sparepenger til side på en annen måte.

– Folk flest har en god privatøkonomi, og mange ser ut til å ville utnytte dette til å kutte gjelden. Særlig for folk med høy belåning er dette fornuftig, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

Lav rente

Summen av forventningene til egen og landets økonomi har gått ned det siste året. I dette kvartalet ender hovedindikatoren på 15,9 mot 26,1 for ett år siden. Optimismen er likevel større enn i årene rett etter finanskrisen, og troen på egen økonomisk utvikling er fortsatt god.

– Mange har nok merket seg at de fleste økonomieksperter spår lave renter i flere år fremover, noe som isolert sett gir en økonomisk trygghet for låntakere, sier Kreutzer.

Svarene Finans Norge får i spørreundersøkelsen, gjenspeiler seg også i den faktiske sparingen som Statistisk sentralbyrå (SSB) måler. Foreløpige tall viser at sparingens andel av disponibel inntekt var på 9 prosent i fjor. Det er det høyeste som er målt siden 2005. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.