*Nettavisen* Økonomi.

Større tro på gjødselkjempen

Foto: Knut Falch (SCANPIX)

To internasjonale meglerhus har hevet sine anbefalinger på Yara.

16.10.09 09:26

Gjødselkonsernet Yara ser ut til å være en analytikerfavoritt for tiden. Aksjen har fredag morgen bli oppgradert av to store internasjonale meglerhus og investeringsbanker.

Japanske Nomura Securities har hevet sin anbefaling på aksjen fra Reduser til Nøytral, melder Dow Jones Newswires. Videre har UBS hevet aksjen til Kjøp fra Nøytral.

Ser på oppkjøp
Oppgraderingene kommer samtidig med at Yaras konsernsjef Jørgen Haslestad sier at han ser på muligheter for kjøp av virksomheter i forbindelse med trekantdramaet mellom de amerikanske gjødselprodusentene CF Industries Holding, Terra Industries Inc og Agrium Inc. CF er i ferd med å prøve å kjøpe opp Terra, mens Agrium på sin side har satt sine øyne på CF.

Dersom noen av oppkjøpsprosessene kommer i havn, kan det bety at de nye konsernene må selge unna visse aktiviteter på grunn av konkurransemyndighetene. Det skal være nitratanleggene som er av mest interesse for Yara, viser et intervju Dow Jones Newswires gjorde med Haslestad torsdag.

Yara har tidligere i år gjort det klart at de ønsker å ta nye markedsandeler og at oppkjøp vil være en del av denne strategien. Haslestad sier tifølge Dow Jones at selskapet ikke er i noen konkrete forhandling om oppkjøp for øyeblikket.

Svingende marked
Når det gjelder markedet, så forventer Haslestad at gjødselmarkedet vil bli preget av økt volatilitet, sammenlignet med den stabile og god utviklingen dette markedet opplevde i perioden 2005 til 2007.

Yara-aksjen var opp 3,9 prosent til 197,80 kroner per aksje i tidlig handel på en stigende børs fredag morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag