Gå til sidens hovedinnhold

Største opptur på to år

Asiatiske markeder gjorde et kjempehopp da USAs sentralbanksjef Ben S. Bernanke kom med gode nyheter.

For tre dager siden lukket asiatiske børser etter å ha falt til sitt laveste nivå på seks måneder. Etter den tid har den asiatiske samleindeksen The Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index steget med 4,7 prosent.

I dag gjorde indeksen et hopp på 3,1 prosent i Tokyo, det største hoppet siden juni 2004. Årsak? USA. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben S. Bernanke uttalte nemlig i går at verdens største økonomi kan tåle de økende energikostnadene. Det var gode nyheter for asiatiske markeder, som har USA som sitt største eksportmarked.

Sjefstrateg Takashi Kamiya i T&D Asset Management i Tokyo sier til Bloomberg at bekymringene om inflasjon kan har vært overdrevne og at de økonomiske indikatorene nå gir grunn til lettelse i forhold til den asiatiske økonomien. Han mener det er gode tider for å kjøpe aksjer nå.

Nikkei-indeksen i Tokyo la på seg 2,4 prosent, som er det største hoppet på tre måneder, mens den sør-koreanske Kospi-indeksen gjorde sitt største hopp på halvannet år, 3,1 prosent. I Jakarta steg indeksen med 4,1 prosent, det største hoppet i regionen.

Råvareselskapet BHP Billiton steg 4,1 prosent på økende råvarepriser, mens Japans tredje største bilfabrikant, Honda, la på seg 3,5 prosent. Sør-Koreas største eksportør, Samsung, steg med 2,9 prosent til 569.000 won.

Forbrukerelektronikkgiganten Sony, bilfabrikanten Hyundai og halvlederselskapene Toshiba og NEC Electronics var andre selskaper som gjorde et hopp på børsene i Asia i dag.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus