*Nettavisen* Økonomi.

Største skattesmell siden 1932

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN (EPA)

USA merker krisen på pungen.

04.08.09 18:20

Den økonomiske resesjonen USA har kommet i etter at finanskrisen inntraff slår nå inn på statsfinansene med full tyngde.

NA24 – din næringslivsavis

Myndighetene i verdens største økonomi har de siste månedene brukt enorme summer på diverse krisepakker til finanssektoren samtidig som skatteinntektene har beveget seg i stikk motsatt retning.

Landets skatteinntekter ligger nå an til å rase med hele 18 prosent i år. Dersom dette viser seg å bli utfallet vil det være den største årlige svekkelsen siden Den store depresjonen, ifølge Associated Press.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Høy ledighet
Selv om tusenvis her hjemme har merket nedturen i arbeidsmarkedet som en følge av resesjonen er det langt fra amerikanske tilstander. Antall helt arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak i Norge er nå på 89.994 personer, noe som tilsvarer 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Les mer: – Rentehoppet kan komme tidligere

Den siste månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet viste at sysselsettingen utenfor jordbruket falt med 467.000 i juni. Det innebærer at 6,5 millioner amerikanere har mistet jobben siden resesjonen startet i desember 2007. Ved utgangen av juni steg arbeidsledigheten til 9,5 prosent. Ikke siden august 1983 har ledigheten vært like høy.

Les mer her: Verste på 26 år

Klikk på bildet for å forstørre.

Og at flere millioner arbeidsledige amerikanere bidrar til de svekkede inntektene er åpenbart.

Tilbake til 1932
I en analyse utarbeidet av nyhetsbyrået kommer finanskrisens ringvirkninger frem for en dag. Inntektsskatten til privatpersoner er ned hele 22 prosent i forhold til i fjor og selskapenes inntektsskatt er i samme periode mer enn halvert med et stup på 57 prosent.

I tillegg ligger skattene knyttet til Social Security an til å vise et årlig fall, noe som vil være andre gang siden 1940, og skattene knyttet til Medicare er i rute til å få en nedgang for tredje gang i historien. (Skatteforklaring lenger ned)

Sist gang det så like mørkt ut for inntektene til de amerikanske myndighetene var i 1932.

Samtidig som det går den veien høna sparker inntektsmessig har verdens største økonomi allerede opparbeidet seg en gjeld på svimlende 11.000 milliarder dollar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sosiale skatter
Social Security-skatten består i at 6,2 prosent av den ansattes lønn, opptil 102.000 dollar, tilbakeholdes av arbeidsgiver. Arbeidsgiver betaler så en identisk sum og totalen går til det amerikanske trygdesystemet.

Tilsvarende ordning gjelder også for Medicare, men her er skattesatsen kun på 1,45 prosent for begge parter. Det er imidlertid ikke noe øvre tak på hvor stor andel av lønnen som skal skattlegges.

For selvstendig næringsdrivende betales 15,3 prosent av den skattbare inntekten opptil 102.000 dollar til begge programmene. For inntekter over 102.000 dollar betales det så 2,9 prosent skatt til Medicare. Selvstendig næringsdrivende kan så trekke fra halvparten av det innbetalte beløpet før inntektsskatten beregnes.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.