Storsvindler må punge ut

Påtalemyndigheten i USA ønsker at tidligere konsernsjef i Enron, Jeffrey Skilling, betaler rundt 1,1 milliarder

13.08.06 14:28

Les NA24 på mobil

Selskapets tidligere konsernsjef Jeffrey Skilling har regissert en massiv svindel i Enron, som kollapset i 2001 - trolig verdens største og mest kjente regnskapsskandale. Det var toppene Kenneth Lay og Skilling som i løpet av 1990-tallet bygde opp Enron fra et lite firma innen energihandel til det syvende største selskapet i USA. Men giganten var bygd på sviktende grunnlag, og kreativ bokføring ble brukt til å skjule gjeld og dårlige resultater.

NA24 - din næringslivsavis

De tidligere topplederne i Enron, Kenneth Lay og Jeffrey Skilling, ble i mai dømt skyldige i de fleste tiltalepunktene etter å ha bidratt til å pumpe opp regnskapene i Enron.

Betale for begge
Tidligere i juni har det blitt bedt om at Skilling måtte betale 139,3 millioner dollar, og at Kenneth Lay måtte grave frem 43,5 millioner dollar som de mener svindlerne dro inn på Enron. Men ettersom Kenneth Lay døde av en hjertesykdom i juli mener påtalemyndigheten at Skilling må hoste opp hele summen på 182,8 millioner dollar, eller rundt 1,1 milliarder kroner selv, ettersom de sto sammen om forbrytelsene, ifølge AP.

Skillings advokat mener at bare 12,5 millioner dollar, eller 78 millioner kroner kan knyttes til kriminell virksomhet, ettersom Skilling ble frikjent for tiltalene om innsidehandel hvor resten stammer fra.

Strenge straffer
Straffeutmålingen kommer ikke før 23. oktober, og det ventes at Skilling vil anke saken. Straffenivået for denne typen hvitsnippforbrytelser er kraftig hevet i USA de siste årene, i stor grad inspirert av sammenbruddet i Enron og i andre selskaper, som Tyco, WorldCom og Adelphia.

De siste årene har en rekke regnskapsskandaler rystet næringslivet i USA, og medført en kraftig innskjerping av lovverket. Ledere i skandaleselskaper som Tyco, WorldCom, Qwest, Adelphia og Dynegy har sendt toppsjefer i fengsel for så mye som 25 år.

Enorme proposjoner
Men saken mot Lay og Skilling er kanskje den aller viktigste oppsummeringen av skandalene i det opphetede finansmarkedet mot slutten av 1990-tallet og frem til 2001, da det meste raknet. Energiselskapets fall førte til at flere tusen mistet arbeidsplassen og at selskapets anslåtte verdi på 60 milliarder dollar, eller ufattelige 376 milliarder kroner forduftet.

Les: fortjener å dø i fengsel

Kollapsen dro også med seg revisjonsfirmaet Arthur Andersen, i sin tid trolig verdens mest kjente firma innen sin bransje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.