Stort sprik i oljemarkedet

Foto: (Scanpix)

Differansen mellom europeisk og amerikansk oljepris er skyhøy.

13.02.09 08:30

Et sent rally i aksjemarkedet smittet over på råvaremarkedet torsdag kveld.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Bakgrunnen for den kraftige oppgangen i finansmarkedene skyldes at det kom nyheter om at de amerikanske myndighetene jobber med en plan for å hjelpe boligeiere med å håndtere boliglånene.

- Til en viss grad er aksjemarkedet sett på som en refleksjon på selvtilliten i den økonomiske fremtiden og det påvirker oljeprisene, sier råvarestrateg David Moore hos Commonwealth Bank of Australia, ifølge Bloomberg.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Flere legger vekt på oppturen i aksjemarkdet.

- Så langt er oljeprisen opp og hovedårsaken til det er den store svingningen i Dow Jones den siste timen, fra å være ned 200 poeng til å ende nesten i null, sier Mike Sander hos Sander Capital Advisors, ifølge Bloomberg.

Les mer om oppturen på Wall Street her: USA henter seg inn

Frontkontraktene på den amerikanske lettoljen stiger 1,5 prosent til 34,49 dollar per fat. Det er første gang på fem dager at prisen på denne kvaliteten stiger. Den amerikanske referanseoljen WTI har tross oppgangen så langt falt med 14 prosent denne uken, 22 prosent så langt i år og hele 63 prosent det siste året.

Det spesielle som har oppstått er at differansen mellom den europeiske kvaliteten og den amerikanske er blitt på over 11 dollar. I oljemarkedet har fokuset blitt rettet mot aprilkontraktene på nordsjøolje. Disse kontraktene faller 0,28 prosent til 45,90 dollar per fat.

Differansen skyldes ifølge nyhetsbyrået Retuers at forsyninger fra Nigeria er igjen blitt forstyrret av militante opprørere, mens det er er fulle lagre ved det strategisk viktige huben Cushing i Oklahoma i USA.

Følg utvklingen i oljemarkedet her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.