NA24.no

Stort underskudd for storbank

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Finanskrisen rammer Sparebank 1 Gruppen hardt.

SpareBank 1 Gruppen tapte stort på sin livsforsikringen i 2008. Samlet for året gikk bankgruppen på et tap før skatt på 724 millioner kroner.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Det er en svekkelse fra et overskudd på 2,63 milliarder kroner i 2007, opplyser selskapet i en pressemelding. Skylden får finanskrisen og engangseffekter. Selskapet fremholder at de har solide eiere og god soliditet. Kjernekapital ble på 9 prosent, mens kapitaldekningen var på 12 prosent i 2008.

Sparebank 1 Livsforsikring fikk et resultat for året som viser et underskudd på 991 millioner kroner. Hovedsakelig skyldes underskuddet at renteresultatet ga et tap på 903 millioner kroner, og at de har måttet ta en nedskrivning på 417 millioner kroner knyttet et IT-prosjekt. Kjernekapital innen livsforsikringen økte til 11,2 prosent fra 9,6 prosent, mens kapitaldekningen falt til 14,3 prosent fra 12,5 prosent.

Bufferkapitalen utgjør 5,8 prosent av de forsikringsmessige avsetninger, og det representerer en nedgang fra 14,9 prosent.

Mister andeler
Odin Forvaltning er også hardt rammet av finanskrisen. Nærmere halvparten av all kapital som var under forvaltning forsvant etter at nytegningen ble langt lavere som følge av uroen i finansmarkedene. Resultatet for året ble redusert til 113 millioner kroner fra 299 millioner i 2007. Markedsandelen for aksjefond ble også langt lavere i 2008 og falt til 13,8 prosent fra 15,9 prosent.

Lavere overskudd i Oslo
Når det gjelder Bank 1 Oslo falt resultatet før skatt til 4 millioner kroner fra 131 millioner kroner, og nedgangen skyldes nedskrivninger av bankens obligasjonsportefølje og aksjeandeler i Nordito AS. Bank 1 Oslo har også tatt goodwillnedskrivninger i forbindelse med EiendomsMegler 1. Banken hadde tap på utlån på 65 millioner kroner, mens rentenettoen falt til 1,73 prosent fra 1,84 prosent.

Lavere skadeprosent gjorde at SpareBank 1 Skadeforsikring ikke ble like påvirket av uroen i finansmarkedet. Resultatet falt likevel til 228 millioner kroner fra 459 millioner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere