*Nettavisen* Økonomi.

Stortap for amerikansk storbank

Foto: Fotograf:NICHOLAS KAMM (AFP)

Klarer ikke følge de beste i klassen og senker børsene.

16.10.09 13:41

Bankene i USA er som vanlig tidlig ute med sine tall etter avsluttet kvartal. De er også med på sette sitt preg på aksjemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Resultatene fra blant annet storbanken Bank of America sender aksjemarkedet ned fra toppen. På Oslo Børs er hovedindeksen nå opp 0,48 prosent til 343,43 poeng, men indeksen var tidligere oppe i 346,63 poeng i forkant av resultatet. I Europa har de ledende børsene snudd ned etter å ha ligget i positivt terreng store deler av dagen.

Følg børsutviklingen her

Gikk på et tap
Bank of America tar rundt 2,6 milliarder dollar i nedskrivninger knyttet til selskapets kredittspread.

Det er med på å prege resultatet etter tredje kvartal. Storbankens resultater har blitt positivt påvirket av Merrill Lynch, men terminering av en garantiordning fra myndighetene gjorde at at de har tatt 402 millioner dollar i avsetninger før skatt.

Tapet i tredje kvartal ble på én milliard dollar etter at det er trukket fra 1,2 milliarder dollar i utbytte. Det inkluderer 893 millioner dollar til de amerikanske myndighetene. Fordelt per aksje ble tapet på 0,26 dollar i tredje kvartal.

I tilsvarende periode i fjor fikk selskapet et tap på 1,2 milliarder dollar eller 0,26 dollar per aksje i overskudd.

Tallene viser tapene for alle aksjonærene og inkluderer preferanseaksjer som blant annet de amerikanske myndighetene sitter med.

Svakere enn ventet
For de vanlige aksjonærene ble tapet på hele 2,24 milliarder dollar. Det gir 0,26 dollar i tap, og er langt dårligere enn hva markedet hadde ventet. I tilsvarende periode i fjor ble tapet for vanlige aksjonærer på 704 millioner dollar eller 0,15 dollar per fat.

Analytikerne lå ifølge Marketwatch inne med forventninger på et tap tilsvarende 0,21 dollar per aksje. Estimatene er hentet fra Thomson Reuters.

Flere av konkurrentene til Bank of America har levert tall denne uken. Først ut var JP Morgan Chase som virkelig klarte å sette fart i utviklingen. De leverte bedre enn markedet hadde forventet.

Les mer: Storbank knaller til

Det gjorde også Goldman Sachs, men de klarte likevel ikke overbevise markedet som sendte kursen ned etter resultatene. Citigroup er i likhet med Bank of America langt mer rammet av den økonomiske nedturen i den amerikanske økonomien. Eksponeringen mot råtne lån har skapt nye tap.

Les også: Goldman utløste aksjesalg og Citigroup skuffer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag