Stortinget presser regjeringen i kne

Alle opposisjonspartiene går sammen mot Høyre/Frp-regjeringen.

Alle opposisjonspartiene går sammen mot Høyre/Frp-regjeringen. Foto: Heidi Schei Lilleås

Går sammen mot Høyre og Frp.

16.05.14 13:06

STORTINGET (Nettavisen): Samtlige opposisjonspartier går sammen for å kreve at hele Utsira skal elektrifiseres.

- Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Miljøpartiet de Grønne har blitt enige om å be regjeringen stille krav om etablering av en områdeløsning for Utsirahøyden, hvor hele områdets kraftbehov dekkes med kraft fra land, med en tidsplan for gjennomføring, skriver partiene i en felles pressemelding.

Sammen har partiene flertall i Stortinget, og dermed overkjøres Regjeringen.

Regjeringen har i utgangspunktet gått for at bare ett av feltene skulle elektrifiseres i første omgang, på grunn av kostnads- og fremdriftsgrunner. Det har vært ekstremt store sprik i kostnadsanslagene for tiltaket, som har vært en grunnpilar i Klimaforliket.

Partiene går sammen om å kreve følgende tre ting fra regjeringen:

  • Stortinget ber regjeringen i konsesjonsvilkårene for Johan Sverdrup stille krav om etablering av en områdeløsning som omfatter Gina Krogh, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Johan Sverdrup, hvor hele områdets kraftbehov dekkes med kraft fra land, med en tidsplan for gjennomføring.
  • Stortinget ber regjeringen i konsesjonsvilkårene for Johan Sverdrup stille krav om at kabelforbindelse mellom de ulike installasjonene på Utsirahøyden etableres i forbindelse med oppstartsfasen av Johan Sverdrup.
  • Stortinget ber regjeringen legge flertallets merknader i denne innstillingen til grunn for det videre arbeidet med utviklingen av petroleumsaktivitet på den sørlige Utsirahøyden.

Venstre og KrF er støttepartier for Høyre/Frp-regjeringen, og går nå på tvers av dette.

Se livestudio her!

- Det kreves at det tas noen tøffe beslutninger, og dette er en av disse, sier Venstres Ola Elvestuen på pressekonferansen.

Samtidig understreker partiene at dette er «et ekstraordinært tilfelle».

- I dag har vi reddet Norges klimamål, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Les Stavrums blogg: - Er det verdt 17 milliarder?

Regjeringen har til nå ønsket å elektrifisere alle feltene på Utsirahøyden i to faser, noe opposisjonen har advart mot.

Nederlag
At et flertall i energi- og miljøkomiteen nå samler seg om en pressekonferanse, betyr at regjeringen blir påført et nederlag i saken.

Elektrifisering av Utsirahøyden er en av grunnpilarene i Klimforliket, men det har vært knyttet betydelig usikkerhet til hvor mye dette faktisk vil kosta. Kostnadsanslagene har spriket mellom 40 og 2000 kroner per sparte tonn CO2.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen får føle på kroppen at de er i mindetall. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Totalrammen er i verste fall rundt 17 milliarder kroner.

Det er Statoil selv som har presentert de høyeste kostnadsanslagene.

Statoil har også advart mot om samfunnskostnader på rundt 20 milliarder kroner per år prosjektet vil bli utsatt.

Bellona i ekstase

– Stortinget har tatt tilbake makten fra Olje- og energidepartementet og Statoil. Dette er en full seier, sier Bellona-leder Fredric Hauge til NTB.

Han berømmer opposisjonen på Stortinget og trekker særlig fram det han beskriver som en snuoperasjon fra Arbeiderpartiet, som tradisjonelt har hatt tette bånd til Statoil.

– Statoil har brukt enormt med lobbyressurser og utvist et ekstremt hemmelighold. Til slutt falt selskapet for eget grep. Hovmod står for fall, sier Hauge.

Han beskylder Statoil for uhyrlige kostnadsanslag og mener selskapet har null troverdighet i saken. Også Oljedirektoratet får så hatten passer.

– Riksrevisjonen må granske hele denne historien og finne ut om Oljedirektoratet har forbrutt seg mot forpliktelsene i petroleumsloven, sier han.

Frp er overrasket

Regjeringen har en samarbeidsavtale med Venstre og KrF, men nå presenterer de to partiene en Utsira-avtale sammen med den øvrige opposisjonen.

– En stor overraskelse for oss, sier Frps Oskar Grimstad.

– Det er i plattformen understreket en konsultasjonsavtale, og jeg vil håpe de tar avtaleteksten på alvor. Enten har du konsultert eller så har du ikke gjort det, sier han til NTB.

Grimstad, som er Frps energi- og miljøpolitiske talsmann, frykter nå en forlenget politisk prosess og en kostbar utsettelse av Johan Sverdrup-prosjektet.

– I verste fall snakker vi om en utsettelse som koster 20 milliarder kroner i nåverditap, pluss at den setter tusenvis av arbeidsplasser i fare langs kysten, sier Grimstad.

– Hvis det blir gjort krav om elektrifisering fra dag én, må man gjøre alt arbeidet om igjen. Da får vi en utsettelse på minst ett år, legger han til.

Ifølge Grimstad ble den tvilen som har eksistert rundt kostnadsbildet, langt på vei ryddet av veien i en lukket høring om saken mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.