NA24.no

Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

(NTB/Mediehuset Nettavsen)
Sist oppdatert:
Men omsetningen i selskapet i år er tilnærmet lik null.

Det fire nordmennene Ole Petter Lindegaard, Leiv Are Kristiansen, Kristian Helgesen og Terje Hvidsten kobles nå til det danske selskapet Johnsen Oil, hvor det er foregått storstilt handel av aksjer. Alle er tidligere straffedømte.

Tyske småsparere har kjøpt aksjer som priser selskapet til seks milliarder kroner med lovnader om børsnotering og mulige industrielle oppkjøp.

Johnsen Oil har inngått en rekke rammeavtaler, som potensielt kan gi stor omsetning, noe som har fått både tyske småsparere og proffe finansfolk i Abu Dhabi til å finne fram lommebøkene.

Folk i sfæren rundt ADIC, Abu Dhabi Investment Council, har blant annet gått inn med 4,7 millioner euro.

- Men for fanden!

Det danske selskapet Schrøder Partners og rådgiver Gert Mortensen har vurdert Johnsen Oil til å ha en markedsverdi på 346 millioner euro, tilsvarende 2,8 milliarder kroner etter dagens kurs.

Dette innebærer en prising per aksje på 7,3 euro per aksje.

Den eksplosive veksten skal så stige, fram til det i 2018 er driftsinntekter på vel 2,5 milliarder kroner. Det er for øvrig ikke bare på topplinjen at resultatene skal stige til himmels, noe anslagene nedenfor viser.

- Men for fanden! Hvordan har du fått tak i en intern, konfidensiell rapport? Det skulle jeg likt å vite. Det høres ut som det er noen som forsøker å miskreditere selskapet, sier Gert Mortensen til Nettavisen NA24.

- Det er en utrolig kraftig vekst du spår for selskapet fremover?

- Det kommer klart fram i memorandumet hva de omsetningstallene er basert på. Det ligger et sett rammeavtaler med en rekke kunder, distributører og potensielt interesserte forretningspartnere. Det er det som ligger til grunn for de forventede omsetningstallene og den forventede omsetningsveksten. Det er også en rekke forbehold til stede, sier Mortensen.

- Med slike rammeavtaler er det vel ikke så enkelt å regne seg fram til en nåverdi. Hvordan har denne blitt estimert?

- Verdiestimeringen omfatter kun en del av de rammeavtalene. Det er klart at det har vært vanskelig å estimere de distribusjonsavtalene som foreligger. Så fungerer det på den måten at en profesjonell investor får adgang til disse kontraktene og avtalene gjennom en due diligence, og kan dermed selv vurdere substansen i dette, sier Mortensen.

Høy prising
Aksjene har derimot blitt solgt til tyske småsparere fra diverse callcentere i Sør-Europa, noen for så mye som 16 euro per stykk. Dette priser selskapet til nesten seks milliarder kroner.

Den tyske advokaten Arno Meuser arbeidet tidligere med selskapet, og kjenner det godt. Han sier følgende:

- Den prisen er komplett galskap. Det er latterlig, og noe som er langt unna det jeg hørte i min tid. Jeg vet ikke hva som har skjedd siden, men det høres ut som et enormt rot, sier Meuser til Nettavisen NA24.

Jan Ingolf Kristiansen fra Asker eier over 80 prosent av aksjene i selskapet, og dette salget priser derfor aksjeposten Kristiansen til rundt fem milliarder kroner.

Johnsen Oil ble stiftet i august 2005 av Jan Ingolf Kristiansen, med sønnen Leiv Are Kristiansen som en aktiv aktør.

Selskapets produkt fjerner vann og partikler fra oljen mens motoren går.

Det skal gjøre at man for eksempel ikke må skifte olje på bilen og reduserer bruken av drivstoff.

Oppfinneren skal være Jan Ingolf Kristiansen.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Med patentet i baklommen og et potensielt betydelig marked, hadde Kristiansen-familien tilsynelatende skutt gullfuglen.

Leiv Are Kristiansen er president og talsperson for selskapet. Han forteller til NA24 at det ikke er han og faren som har solgt aksjer i selskapet til de tyske småsparerne. Han opplyser imidlertid at de har forsøkt å selge noen aksjer via andre nettverk til større investorer, uten å ha lykkes med det i stor grad ennå.

- Min far, som begynner å bli gammel, kunne gjerne tenke seg å realisere litt for å trygge alderdommen, sier Leiv Are Kristiansen til Nettavisen NA24.

Nettavisen NA24 kan nå avsløre at flere av landets mest omstridte finansfolk er, eller har vært, involvert i selskapet.

En av dem som var tidlig ute, var Terje Hvidsten, en tidligere kunsthandler som er idømt lange fengselsstraffer for grove bedragerier.

- Jeg prøvde å selge en bolk på et tidlig tidspunkt, men aksjen kunne ikke flyttes på for det var helt feil pris i forhold til hva emisjonen var på den gangen, og det var vel to år tilbake. Jeg var borti en gruppering i Sandefjord som ville kjøpe aksjer den gangen, om det ble slik det ble skissert, men det ble aldri noe av. Prisen den gangen var 2,75 euro per aksje, sier Hvidsten til Nettavisen NA24.

Hvidsten, som blant annet er dømt for å ha gitt penger til en kommuneansatt ved Asker og Bærums ligningskontor, bedyrer at han ikke har, eller har hatt, noe med selskapet å gjøre.

Nettavisen NA24 sitter på interndokumenter som sier at det har blitt overført verdier til Hvidsten.

Ole Petter Lindegaard bekrefter overfor NA24 at også han har vært involvert i Johnsen Oil.

- Jeg begynte å snakke med Johnsen Oil og Are sent i 2011. Dialogen handlet om å finne aksjonærer til selskapet. Are tok kontakt med meg via Terje Hvidsten, sier Ole Petter Lindegaard til Nettavisen NA24.

Han ble styrtrik som ung, da faren børsnoterte kontorrekvisitaselskapet Lindegaard i 1997. Han er tidligere dømt til betinget fengsel for regnskapsjuks og slått personlig konkurs med krav på flere titalls millioner.

- Min rolle? Aldri hatt noen rolle der

Nå har imidlertid det hele kulminert med at nordmennene krangler så fillene fyker og hårtustene ryker.

- Krangelen skyldes at når selgerne har solgt aksjer, så har de gjort det på papirer de har fått av Are, om børsnotering, verdivurderinger og sånne ting. Så skjer det ikke noen børsnotering og da blir jo kundene gærne. Da har kundene snudd seg rundt og klaget, men da sier Are at han ikke kjenner noe mer til salgene, sier Lindegaard.

En fellesnevner i hele suppa er at partene snakker mot hverandre, og kommer med sprikende forklaringer.

Mannen som var en viktig brikke i salget til ADIC har følende å si.

- Min rolle? Aldri hatt noen rolle der, opplyser Helgesen til Nettavisen NA24.

Helgesen er tidligere dømt for grovt bedrageri og kjent for å ha tette forbindelser til pyramideselskapet T5PC. Han er også kjent som en superselger og ble slått personlig konkurs i 2001.

Det han sier er imidlertid stikk i strid med hva en rekke av de andre involverte påstår.

- Det er pengekrangel mellom Kristian Helgesen og Are. Kristian sier at han ikke fikk provisjonen sin. Det er gjennomgangstemaet, alle som Are har hatt noe med å gjøre er i krangel med han, fordi de ikke har fått pengene sine, sier Lindegaard.

- Det disse sier er bare bullshit

Hvidsten bekrefter at Helgesen har vært involvert. Det samme gjør den tyske advokaten Georg Meyer-Wahl, som har fungert som oppgjørssentral.

- Det har også vært litt bråk med Kristian Helgesen, som sammen med noen venner, var arkitekten bak å få inn personene rundt ADIC i Abu Dhabi, sier Meyer-Wahl.

Leiv Are Kristiansen selv bedyrer at han er uskyldig i det hele.

- Det disse sier, er bare bullshit, sier Kristiansen.

Han påstår at det er Ole Petter Lindegaard som står bak aksjesalgene.

Lindegaard på sin side sier at Kristiansen skylder han mange millioner i kommisjon knyttet til Johnsen Oil, og at Kristiansens mangel på oppgjør er en gjennomgangsmelodi i hele saken.

- Are legger skylden på alle andre for noe han selv har startet, sier Lindegaard.

- Jeg skulle aldri ha stolt på dem
Midt i smørøyet sitter en fortvilet tysk advokat i Heidelberg, som har blitt saksøkt av Leiv Are Kristiansen.

- Jeg skulle aldri ha stolt på dem. Aldri, sier Georg Meyer-Wahl til Nettavisen NA24.

Men dette er langt fra alt i den pikante saken, som Nettavisen NA24 vil komme med en rekke artikler om i tiden fremover.

Eller som Ole Petter Lindegaard selv sier det:

- Vær klar over at dette bare er en liten del. Alle er ville i det selskapet der. Det er noen som påstår at selskapet ikke har patentene og så videre. Det er rimelig heftig, det som skjer.

Petter-Gottschalk 768

BI-professor Petter Gottschalk, som har skrevet flere bøker om økonomisk kriminalitet, beskriver dem slik.

- I denne gjengen er det en betydelig andel tidligere hvitsnippdømte. Gitt at oppdagelsesrisikoen er svært liten for økonomisk kriminalitet, så har ikke denne gjengen særlig stor troverdighet, sier Gottschalk, til Nettavisen NA24.

Etter intervjuet med Nettavisen NA24, ønsket Ole Petter Lindegaard at spørsmål skulle bli sendt skriftlig til sin advokat. Nettavisen NA24 har vært i kontakt med Lindegaards forsvarer John Christian Elden.

- Jeg kan bekrefte at jeg har blitt kontaktet av Ole Petter Lindegaad, som har bedt om et møte. Jeg møter han fredag, sier Elden til Nettavisen NA24.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere