Straffes fortsatt for fredsprisen

Foto: Nina Schage (NA24)

Og Giske spår krise i arbeidsmarkedet.

28.06.11 09:04

Med munnen full av norske jordbær forteller Trond Giske stolt til pressen at Norge går så det suser.

Mens resten av Europa sliter med statsgjeld og Euro-problematikk, har Norge kommet best ut av finanskrisen. Mange land sliter med arbeidsledighet oppimot ti prosent, men i Norge jekker SSB ned forventet ledighet fra 3,5 til 3,25 prosent, som tilsvarer en rekordsterk vekst i sysselsettingen. SSB tror det blir 22.000 flere arbeidsplasser frem mot 2014.

- Helt fabelaktige tall, sier ministeren under Nærings- og handelsdepartementet (NHD) sitt sommertreff mandag.

Mangler arbeidskraft
Likevel lurer mørke skyer bak horisonten. Giske mener nemlig at Norges største utfordring akkurat nå er mangelen på tilgang til kompetent arbeidskraft.

- Den forventede veksten i norsk arbeidsmarked de nærmeste årene er så høy at det trolig blir knapphet i flere nøkkelyrker fremover. Vi merker allerede mangelen på ingeniører, sier Giske til NA24.

Vibeke Madsen, administrerende direktør i HSH, fortalte også til NA24 at arbeidsgivere sliter med tilgang til relevant arbeidskraft.

- Regjeringen må endre arbeidsmiljøloven så det blir lettere med midlertidige ansettelser og fleksible arbeidstider, sa Madsen til NA24.

Innovasjon
Næringsministeren tror innovasjon er et viktig virkemiddel for å redusere problemet med manglende arbeidskraft. Giske påpeker at NHD har bevilget rekordhøye summer til Innovasjon Norge.

- Vi må sørge for effektivisering ved blant annet moderne teknologi, elektroniske tjenester og mindre byråkrati. Det er også viktig å sørge for gjennomstrømning i den videregående skole og å redusere sykefravær og uføretrygdede, sier Giske til NA24.

Frykter ikke Hellas
Giske tror ikke Hellas vil påvirke det norske næringslivet i stor grad. Ringvirkningene i økonomien rundt om i Europa kan imidlertid by på problemer i årene fremover.

- Vi klarer oss godt, men vi er sårbare overfor situasjonen i EU siden vi eksporterer mye til området. Men jeg både tror og håper at de finner en god løsning, sier Giske.

Les også:Vi taper lite på Hellas

Nye muligheter ute
Giske tror at Norge vil bli mer internasjonale i årene fremover, og poengterer at NHDs forhandlinger med raskvoksende økonomier som Brasil, Russland og India får norske bedrifter til å vende nesen mot utlandet.

En spesielt viktig handelsavtale NHD landet i løpet av året var med Hongkong, som Giske håper er første steg mot en handelsavtale med fastlands-Kina.

- Men forholdet til Norge er ikke godt etter nobelprisen. Forhandlingene står bom stille, innrømmer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: trond giske,

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag