NA24.no

Strålende børsseilas

Sist oppdatert:
Lykken smilte til sol og shipping, mens Acta-investorer igjen må tørke tårene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Er svært sterkt shippingmarked og generelt godt europeisk børsvær hjelper Oslo Børs å stå imot oljefall og finansskandaler.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte hårfint under den magiske 500-poenggrensen, opp 1,01 prosent til 498,73 poeng.

Oljefall
Dermed ender børsen stikk motsatt av oljeprisen. I det børsen stenger handles nordsjøoljen for 133,59 dollar, ned 0,83 prosent fra mandagen, og nesten 6,5 dollar under rekorden satt samme dag.

Dette merker StatoilHydro, som ender ned 0,30 prosent til 199,00 kroner. Samtidig får børslokomotivet støtte av at Olje- og energidepartementets økt eierandelen i StatoilHydro med ytterligere 518.000 aksjer.

Solrally
Rec ble den beste av tungvekterne. Solenergikjempen klatret 7,66 prosent til 147,50 kroner, og kan dermed pryde seg med femteplass på vinnerlisten.

- For det første var solsektoren sterk I USA I går. Etter solkonferansen i Tyskland, som endte forrige uke, ble det sendt ut mange positive analysenotater, forklarer Eivind Bergkaasa i Arctic Securities, til Dow Jones Newswires.

Shipping i skuddet
Ellers er shippingaksjene i knallform. Både tank og bulkmarkedet er svært stramt om dagen, noe som gir utslag i skyhøye rater og enorm pengestrøm.

John Fredriksens oljetankrederi Frontline snuser på rekordnivåene fra 2004 med en oppgang på 5,85 prosent til 362 kroner

Bulkrederiene er i enda bedre form. Jinhui stiger 7,55 prosent til 57,00 kroner. Men det er et annet Fredriksen-selskap, Golden Ocean, som stjeler showet. Rederiet kaprer andreplass på vinnerlisten med et hopp på 14,81 prosent til 34,10 kroner.

Gledelig resultatvarsel
Aller best er elektronikkonsernet Kitron, som gleder aksjonærene med et positivt resultatvarsel.

- Som følge av økt etterspørsel i markedet og investeringer i produktivitetsforbedrende tiltak forventer Kitron ASA bedre regnskapsmessig resultat i andre kvartal 2008, skriver selskapet i meldingen.

Glade investorer sender aksjen opp 15,00 prosent til 3,45 kroner.

Alle tre aksjene på taperlisten har opplevd handel fra innsiderne, om enn ikke ulovlig sådan.

Dumpingsalg ganger to
Selskapet på alles lepper er Acta. Finanskonsernet må også i dag finne seg i å klatre høyt på taperlisten.

Tirsdag morgen kommer det frem at Fred Ingebrigtsen, som er siktet for innsidehandel i Acta, har fått solgt unna aksjene sine. Han har dumpet dem til en sterkt rabattert pris. Fasiten lyder 8,5 kroner aksjen, 13 prosent under mandagens allerede nedtrykte sluttkurs. Ingebrigtsen har solgt unna alle sine 49.268.547 aksjer, som til sammen utgjør en eierandel på 19,6 prosent i Acta, gjennom det heleide selskapet Spring Holding.

Aksjen raser hele 15,15 prosent til 8,29 kroner, og inntar dermed andreplass på taperlisten.

Likhetstrekk
Historien ligner noe i Seabird Exploration. Aksjen tynges av at en stor aksjepost på om lag 10 prosent har byttet hender med kraftig rabatt.

Posten er omsatt på kurs 10 kroner, som betyr en rabatt på 20 prosent i forhold til sluttkursen mandag. Da endte aksjen på 12,50 kroner.

Salget preger Seabird-kursen, som detter 16,40 prosent til 10,45 kroner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere