Strålende nyheter for påskehandelen

Det er mange gode grunner til å gjennomføre litt harryhandel i påsken.

Det er mange gode grunner til å gjennomføre litt harryhandel i påsken. Foto: Jonathan Nackstrand (Afp)

Tre ting gjør at du kan kaste deg i bilen med god samvittighet.

Påsken er ikke bare høytid for de som liker å reise på skiferie, det er også tiden da mange nordmenn valfarter til Sverige for harryhandel.

- Påsken og spesielt påskeuken er den mest intensive uken gjennom hele året, sier centersjef Ståle Løvheim på Nordby Shopping Centertil Nettavisen.

Så populært har det blitt med nordmenn som kombinerer Sverige, handling og fest, at Systembolaget i Stömstad holder påskestengt for å forsøke å bøte litt på innfarten.

Du får mer for pengene enn før

Og om du ønsker å reise til Sverige for å handle litt i påsken, ligger alt til rette for at du gjør noe lurt.

For det første har den norske kronen styrket seg vesentlig den siste tiden. Mandag koster 100 svenske kroner ganske nøyaktig 90 kroner, mens vi ikke skal lenger tilbake enn i slutten av mars for at kursen var 94,50 kroner.

Vi må tilbake til september for å finne et tidspunkt der den norske krona stod sterkere sett opp mot den svenske krona.

I klartekst betyr det at du i dag får fem prosent mer for pengene i Sverige enn du gjorde for bare noen få uker siden.

Prisene i Sverige synker

Nye tall fra Statistiske centralbyrån - det svenske motstykket til SSB - viser samtidig at prisene i Sverige for tiden er svakt synkende. Mat og alkoholfri drikke falt 0,3 prosent den siste måneden, mens alkohol og tobakk har sunket i pris med 0,2 prosent.

Disse tallene er såpass små at de ikke utgjør den store forskjellen, og i løpet av det siste året er prisene i Sverige i praksis vært uendret.

Men når du sammenligner med hva som skjer i Norge, utgjør det en stor forskjell.

En handlevogn i Sverge i koster omtrent det samme - i svenske kroner - som den gjorde for et år siden. I Norge har prisene steget. Foto: (Nettavisen)

Prisene i Norge stiger kraftig

Som Nettavisen kunne melde i forrige uke, er matvareprisene i Norge på vei rett opp.

Bare den siste måneden har matvareprisene i Norge steget med 0,9 prosent, mens de det siste året er steget med med hele 5,2 prosent.

Og som en ekstra bonus til de som har planer om å ta seg en tur over grensen i påsken: Den største prisstigningen i Norge, var på den typen produkter som er populære i Sverige: Meierivarer, kjøtt, fisk og frukt.

Det betyr altså at prisene stiger i Norge, synker i Sverige - og den norske kronen er mer verdt enn på lenge.

- Prisene som utgjør forskjellen

Centersjef Monica Nyland i Charlottenberg Shoppingsenter forteller til nettavisen at påsken er en av de viktigste ukene de har i året.

- Jeg har ikke tallene klare for i år ennå, men påsken pleier å være dobbelt så stor som en normal uke. På en normal uke har vi 22-26 millioner kroner i omsetning, uken før påske i fjor hadde vi 38 millioner - mens selve påskeuken var 55 millioner kroner, forteller Nyland.

Centersjef Ståle Løvheim på Nordby Shopping Center sikter på sin side inn mot ny omsetningsrekord i påsken.

- Vi håper på rundt 300.000 besøkende og i underkant av 200 millioner i omsetning. Det at kronekursen går ned i nordmenns favør er positivt. Sen påske betyr større påskehandel, så vi sikter mot rekord, sier Løvheim til Nettavisen.

Nyland i Charlottenberg mener derimot at kronekursen ikke har så mye å si som mange tror.

- Det er mye skriverier om kronekursen når det går opp og ned. På et år er det en svingning på maksimalt ti prosent. Men det man må huske på er jo at svingningen er på den svenske siden, og der er prisene langt lavere. Jeg så her nå at det var tilbud på trepakning med bacon til 14,90 svenske kroner. Så sjekket jeg i Kongsvinger, og for den samme mengden var da laveste pris 63,90. Trekker du fra tre eller ti prosent på det, er det nesten irrelevant, det er prisforskjellen som virkelig betyr noe, sier hun.

Det er særlig på kjøtt at det er store penger å spare i Sverige.

- Fordeler seg ut over flere dager

Selv om skjærtorsdag er den dagen som i påsken får mest oppmerksomhet, er den mindre viktig for sentrene som er satt opp for grensehandel.

- Skjærtorsdag er den dagen i påsken med færrest besøk og lavest omsetning. Det skyldes nok at det er Strømstad og deres «happening» som engasjerer, ingen familiedag med andre ord. Og så er jo Systembolaget stengt, sier centersjef Ståle Løvheim på Nordby Shopping Center til Nettavisen.

Ifølge Nyland i Charlottenberg har de ikke merket noen endring i handlevanene etter at Strømstad begynte å stenge sitt Systembolag.

- Nei, det har ikke påvirket vår omsetning i det hele tatt, men det vi har sett de siste årene er at påskehandelen sprer seg utover flere dager, også til uken før. Det gjør at det er et økt jevnt tilsig, men ikke de helt store toppene. Så selv om det er mye folk, er det greit å finne parkeringsplasser og gret å bevege seg rundt alle dager.

- Den eneste toppen vi gjerne ser er klokken 10 når Systembolaget åpner. Det er veldig mange som ønsker å være tidlig ute her. Så er det et tidspunkt du ikke bør gå på Systembolaget, så er det klokken 10, sier hun.

Valfarter til Sverige

Utbredelsen av grensehandel har skutt i været de siste årene. Tall fra SSB viser at nordmenn reiser langt oftere over grensen til å handle nå enn tidligere.

I 2013 brukte vi 13,3 milliarder kroner på grensehandel, noe SSB definerer som dagsturer til utlandet. Dette er en økning på 15 prosent på ett år.

Men den store trenden er at vi reiser betydelig oftere til Sverige enn vi gjorde tidligere. Det blir stadig mer vanlig at man regelmessig reiser til utlandet for å handle, fremfor å unntaksvis gjøre store innkjøp.

Ifølge SSB økte antall dagsturer med hele 24,7 prosent på ett år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag