*Nettavisen* Økonomi.

Strålende start på børsdagen

Heftig åpning på Oslo Børs. Alt stiger.

12.03.08 09:51

Oslo Børs stiger rett til værs onsdag morgen. Drevet av den enorme jubelen i USA og nye oljerekorder blir dagen innledet med nok et børsløft.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen stiger 2 prosent til 419,28 prosent.

Gavepakke til bankene
Børsfesten ble antent i USA da den amerikanske sentralbanken i samarbeid med en rekke andre sentralbanker har valgt å gi pusterom til banker og andre finansinstitusjoner. Gjennom å pøse inn 200 milliarder dollar skal USAs sentralbank bedre likviditeten i kredittmarkedet. Beslutningen ble tatt imot med glede i aksjemarkedet. Den europeiske sentralbanken og den sveitsiske sentralbanken har valgt å øke tilsvarende tiltak med 10 og 2 milliarder dollar.

På Wall Street steg den kjente industriindeksen Dow Jones nærmere fire prosent, mens de to andre nøkkelindeksene Nasdaq og S&P 500 kunne begge notere seg for en oppgang på over 3,5 prosent. Dermed ble tirsdag den beste børsdagen på fem år i New York.

Selv om stemningen var mer avmålt i Asia ble det også en ny opptur for de asiatiske investorene. Regionsindeksen til Morgan Stanley Capital International ble sendt opp 1,7 prosent og alle de 10 undergrupper ble løftet.

Krise i Norske Skog
Nedturen fortsetter i Norske Skog. Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen innrømmer at det er krise i selskapet. Det gjør han i Dagens Næringsliv. Onsdag ettermiddag skal selskapets bedriftsforsamling avholde et møte der de skal vurdere ledelsens og styrets kuttplaner. Blant annet skal bedriftsforsamlingen vurdere om selskapet skal stenge en fabrikk i Tsjekkia permanent samt en fabrikk på ubestemt tid i Sør-Korea. Mest motbør møter Norske Skog når en av tre papirmaskiner på Follum skal stenges. Formålet er å kutte 450.000 tonn produksjonskapasitet.

Tirsdag ble det klart at de møter store kostnadsoverskridelser i Brasil. Flyttingen av en av de brukte papirmaskinene fra det nedstengte Union har gått på en kraftig smell og Norske Skog stanser hele prosjektet og tar et tap på 450 millioner kroner. I tillegg sendte Norske Skog ut et resultatvarsel. Aksjekursen faller 3,99 prosent til 19,25 kroner.

DnB Nor Markets kutter kursmålet i Norske Skog til 40 kroner fra 50 kroner, mens beholder kjøpsanbefalingen.

- Dagens kurs reflekterer nå forventninger om vedvarende dårlige nyheter og vi venter fortsatt at avispapirprisene i Europa vil vende opp igjen fra 2009, skriver Meglerhuset i sin morgenrapport.

Sterke tungvektere
I oljemarkedet ble det nye rekorder tirsdag kveld. Selv om aprilkontrakten på nordsjøolje faller noe tilbake onsdag morgen er det små bevegelser. Et fat koster 105,03 dollar.

StatoilHydro blir løftet 1,87 prosent til 157,90 kroner.

Yara blir løftet 2,80 prosent til 294 kroner av kraftig kursoppgang hos de amerikanske referanseaksjene. Potash steg 9,2 prosent, mens Agrium ble løftet 10,3 prosent.

I Tandberg Data har Arctic Securities etablert et garantikonsortium i forbindelse med den forestående emisjonen i IT-selskapet. Totalt har de sikret garantier for 100 millioner kroner, hvor av primærinnsidere med styremedlem Per Ove Nerland har forpliktet seg for 30 millioner kroner. Aksjen stiger 5,71 prosent til 0,74 kroner.

Norsk Hydro stiger 2,27 prosent til 72 kroner, mens REC blir løftet 2,11 prosent til 133,25 kroner. Seadrill og PGS løftes 2,351 prosent til 132,75 kroner og 2,81 prosent til 128,25 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.