Strålte i mørket

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Oslo Børs lyste opp og fyrte av gårde samtidig som oljeprisen viste muskler.

29.11.06 16:48

Oljeaksjene spente fast sikkerhetsbeltet og satte fart på Oslo Børs. Hovedindeksen stoppet ikke før en oppgang på 2,07 prosent til 412,33 poeng ble en realitet.

NA24 - din næringslivsavis

Det var ikke helt tilfeldig at oljeaksjene ledet an i den sterke børsoppgangen. Oljeprisen har igjen funnet fornyet styrke og et fat nordsjøolje med levering i januar kostet 61,75 dollar ved råvarebørsen i London.

Oljehopp
En kald vinter virker å være på full fremmarsj i de nordøstlige områdene i USA. Hittil har ikke fyringssesongen fått et solid fotfeste i USA, men det kan være i ferd med å snu. En kaldfront er på vei mot de befolkede områdene og dermed kan etterspørselen etter fyringsprodukter igjen komme i markedets søkelys.

Onsdag ettermiddag legger de amerikanske myndighetene frem sine tall over hvordan oljelagrene utviklet seg sist uke, og denne statistikken vil kunne gi en indikasjon på hvordan USA står rustet til å møte en kald vinter.

I tillegg skal OPEC snart kalle inn til et nytt medlemsmøte der oljeministrene skal samles for å diskutere ytterligere oljekutt. Til nå har ikke kuttet som kom ved forrige møte fått den ønskede virkningen på oljeprisen.

Meglerhuset Pareto tror at den foreløpige bunnen for oljeprisen snart kan være over og at oljemarkedet dermed igjen kan se priser opp mot 65 dollar.

Gigantene ledet an
Tungvekterne toppet listen over de mest omsatte aksjene sto til sammen for 5,7 milliarder kroner. Det utgjorde like under halvparten av hele omsetningen på Oslo Børs denne dagen.

Statoil endte opp med en pen oppgang på 3,95 prosent til 171,25 kroner. Like etter fulgte Norsk Hydro som steg 3,06 prosent til 151,50 kroner. DNO ble løftet 1,76 prosent til 11,57 kroner.

Foto: Scanpix

Skuffet stort
Oljeserviceselskapet Acergy sendte ut en oppdatering hvor de kom med utsiktene for hele 2006 og kommende år. Ledelsen venter at markedet vil utvikle seg videre og at de vil kunne delta i veksten. Likevel er de bare moderate i sine overslag for inntekter og marginer i 2007, til tross for at de venter en bedring sammenlignet med 2006.

Acergy advarer mot at kvartalsresultatene vil svinge når arbeidet med selskapets største prosjekt, The Greater Plutonio, begynner i 2007.

Acergy endte ned 3,76 prosent til 121,50 kroner og ble med det dagens taper.

En rekke av de andre oljeserviceselskapene gjorde det imidlertid svært godt. Kjell Inge Røkkes Aker Kværner steg 4,28 prosent og landet en avtale verdt 130 millioner kroner. PGS steg 2,82 prosent til 401 kroner, mens Seadrill ble løftet 2,81 prosent til 100,75 kroner.

Foto: André C. Utvik

Rentejubel i bankene
Finanskonsernet med DnB NOR i spissen var virkelig i skuddet. Kjøpefesten og lønnsveksten fortsetter i Norge og dermed kan det være duket for høyere rente. Forbrukerne bruker og får stadig mer penger og dermed kan det bli duket for et hopp i inflasjonen. Det nyter bankene godt av, siden høyere rente fører til bedre margin på utlånsporteføljen.

DnB NOR steg 4,32 prosent til 84,50 kroner, mens Storebrand la på seg 2,43 prosent til 80,10 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.