NA24.no

Stramt for bedriftene

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Men lånelysten øker for Kari og Ola Nordmann.

Norske bedrifter reduserte sin gjeldsvekst i november i fjor, viser fersk statistikk fra SSB. Samtidig var lånelysten hos Kari og Ola Nordmann større.

4,8 prosent
Tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) var 4,8 prosent fram til utgangen av november, ned fra 5,1| prosent fram til utgangen av oktober. Størstedelen av nedgangen i veksten skrev seg fra bedriftene, opplyser SSB.

Stabil gjeldsvekst for Kari og Ola Nordmann
Tolvmånedersveksten i gjeldsveksten for norske husholdninger var 7,0 prosent fram til utgangen av november, opp fra 6,7 prosent fram til utgangen av måneden før, og ved utgangen av november var husholdningenes innenlandske bruttogjeld 1.987 milliarder kroner.

- Oppgangen i husholdningenes gjeldsvekst både i november og i måneden før har ikke vært høyere siden mars 2006, melder SSB.

- Ikke overraskende
- Husholdningenes lånevekst ser ut til å ta seg litt opp. Dette er ikke overraskende i lys av oppgangen i boligprisene gjennom hele 2009. Kredittveksten havnet nær forventningene og oppgangen for husholdningene er ikke noen stor overraskelse, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i DnB Nor Markets i en kommentar.

Negativ vekst for bedriftene
For bedriftene, eller de ikke-finansielle foretakenes var veksten imidlertid negativ i fjorårets nest siste måned. Bedriftenes innenlandske bruttogjeld var 1.172 milliarder kroner ved utgangen av november. Tolvmånedersveksten var minus 0,3 prosent, en nedgang fra 1,0 prosent fram til utgangen av oktober.

SSB skriver at vi må tilbake til juni 2004 for å finne lavere årsrater. Veksten i det glidende tremånedersgjennomsnittet for foretakenes bruttogjeld har vært negativ siden mai 2009. I perioden september – november var veksten -2,3 prosent, sett i forhold til foregående tremånedersperiode.

- Når denne vekstraten er lavere enn tolvmånedersveksten, indikerer det at tolvmånedersveksten kan avta ytterligere fremover, opplyser SSB.

K2 er et tilnærmet mål for hvor stor innenlandsk bruttogjeld publikum (husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuneforvaltningen) har i norske kroner og utenlandsk valuta

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere