NA24.no

Støre langet ut mot skattekutt

 Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte AUF sin sommerleir på Gulsrud lørdag formiddag.
 Ap-leder Jonas Gahr Støre besøkte AUF sin sommerleir på Gulsrud lørdag formiddag. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiets nyvalgte leder Jonas Gahr Støre har startet oppvarmingen til kommunevalget neste år med spark mot regjeringens politikk.

Med et 7-tall på ryggen skritter Jonas Gahr Støre målbevisst ut på fotballbanen på AUFs sommerleir på Gulsrud.

– Jonas Gahr, superstar! lyder heiaropene. Støre løper ikke aggressivt etter ballen, men speider i stedet litt avventende etter den store sjansen. Og der kommer den, ballen lander mellom beina hans, og han kliner til. Men, åhhh, ballen går skyhøyt over mål. Heiagjengen stønner.

Framgang

Noen timer tidligere: Støre spretter lettbeint opp på scenen og skuer utover de mange hundre AUF-erne som har reist seg i taktfast applaus, mange iført T-skjorter med slagordet «Nord-Norge blir større med Støre».

Han er allerede innannonsert som Norges neste statsminister. Og etter bare fire uker i Aps ledertrøye kan Gro Harlem Brundtlands tidligere koffertbærer allerede glede seg over solid framgang på meningsmålingene.

– Men det er først nå, foran dere, at jeg føler at det er på ordentlig, sier han til jubel fra forsamlingen.

Ulikt sine forgjengere har ikke Støre en fortid i AUF.

– Men dere er en del av min samtid. Med meg som Ap-leder skal Norge høre stemmen deres, lovte Støre, som brukte første delen av talen til å gi AUF og særlig avtroppende leder Eskil Pedersen honnør for hvordan de har håndtert tida etter 22. juli.

– Grusomhetene kom på din vakt, Eskil. Hele ledelsen, og du ganske spesielt, har måttet tåle mer enn man kunne forvente av en demokratisk organisasjon. Men AUF har mestret dette med glans, sa Støre.

Ny politikk

Nå skal han bruke tida framover til å meisle ut Aps nye politikk.

– Vi må stille noen grunnleggende spørsmål: Hva er viktig? Hva er riktig? Hva er rettferdig og urettferdig? Hvor skal vi sette inn kreftene?

Men fellesskapsløsninger blir et nøkkelord framover.

– Vi tror ikke markedskreftene vil sørge for ren luft i byene, miljøvennlig boligbygging og mer kollektivtrafikk. Dette er investeringer vi må ta i fellesskap. Da må vi ikke kutte i inntektene til fellesskapet, slår han fast og advarer mot et Norge med større ulikhet.

– Det er urettferdig at vi bruker samfunnets ressurser til å gjøre de som har mest, enda bedre stilt. Av skattekuttene fra regjeringa i fjor gikk 40 prosent til de rikeste 4 prosentene i Norge, framholder Støre.

Blåblå kritikk

Ap-lederen kritiserer også de blåblå for å ha regnet feil når det gjaldt kostnadene til både lærlingplasser og barnehager.

– Men i stedet for å rette opp feilene, valgte regjeringen å bruke penger på mer taxfree og billigere båtmotorer, konstaterer han.

Støre mener også at forslaget til ny arbeidsmiljølov, kutt i pappaperm og færre og dyrere barnehager vil gjøre det vanskeligere for familier og småbarnsforeldre.

– Jeg synes synd på pappaene som må forhandle. Med pappaperm som en lovfestet rett står pappaer sterkere når de skal be sjefen om permisjon, sier Støre.

Nye allianser

Det er allerede stilt spørsmål ved hvem Arbeiderpartiet skal spille på lag med i framtida. Men foreløpig er ingenting hogget i stein, sier Støre.

– Om ett år er det valg i 450 kommuner. Arbeiderpartiet lokalt må allerede nå begynne å tenke gjennom hvem det er naturlig å inngå allianser med for å få makt og innflytelse, sier Støre, som vil gi stor frihet til det enkelte lokallag.

Hvordan den partipolitiske lagoppstillingen vil bli fram mot valget i 2017 er det ennå for tidlig å si. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere