Ryanair må kutte resultatanslaget for inneværende år med 150 millioner euro, tilsvarende 1,425 milliarder kroner, primært som følge av streikeproblemer.

Aksjemarkedet tas på sengen av nyheten og aksjen til selskapet er ned åtte prosent ved åpning til sitt laveste nivå på to år.

Fire grunner

I en børsmelding trekker lavprisselskapet trekker frem fire grunner til smellen.

Den første er lavere trafikk og billettinntekter i september, som følge av to dager med streik hos kabinansatte og piloter i Tyskland, Nederland, Spania, Portugal og Spania.

Les også: Ryanair kansellerer nesten 250 flyginger på grunn av streik

Dernest opplever selskapet lavere bookinger i tiden fremover. Ifølge selskapet skyldes dette at kundene frykter flere streiker, og kvier seg dermed for å kjøpe billetter hos Ryanair.

På toppen av dette kommer kostnader knyttet til erstatning og hjelp til kunder som er rammet av streikene gjennom EU261.

Den fjerde grunnen til nedturen, og den eneste ikke relatert til streikene, er høyere oljepris, som påvirker den delen av drivstoffprisene til Ryanair som ikke er sikret gjennom hedging. Dette gjelder imidlertid kun ti prosent av drivstoffet til selskapet.

Oljeprisen har steget til 83 dollar fatet mandag, det høyeste på fire år.

Fullført mesteparten

Selskapet anslår nå at resultat for året blir på 1,10 til 1,20 milliarder euro, eller 10,5 til 11,4 milliarder kroner.

Les også: Ryanair kansellerer 190 flygninger

- Selv om vi har håndtert fem streiker fra 25 prosent av våre irske piloter i sommer, har to koordinerte streiker fra kabinansatte og piloter i fem EU-land påvirket passasjertallene, bookinger, yield og billettpriser i tredje kvartal (oktober til desember i Ryanairs forskjøvede regnskapsår, red.anm.), sier Ryanair-sjef Michael O'Leary i en melding.

- Selv om vi beklager disse forstyrrelsene, har vi gjennomført 90 prosent av avgangene våre på begge streikedagene, sier O'Leary videre.

Børsras

Også andre flyselskaper faller på børsen som følge av rapporten til Ryanair. Blant annet er Norwegian ned fire prosent på børsen.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair mener at meldingen tvert imot bør være gode nyheter for de andre flyselskapene.

- Den største grunnen til Ryanair-nedgangen er EU261-kostnadene. Drivstoffkostnadene er kun en liten del av totalen til Ryanair og det at Ryanair kutter vinterprogrammet med én prosent, er bare gode nyheter for flyselskapene. Det betyr at Norwegian kan ta høyere billettpriser, sier Elnæs til Nettavisen.