*Nettavisen* Økonomi.

Streik i Norwegian

Norwegian boeing 787

Norwegian boeing 787 Foto: Johan Nilsson (Scanpix)

Meklingen mellom Norwegian og de kabinansatte i Norwegian natt til onsdag, førte ikke fram. Dermed tas én kabinansatt ut i streik fra onsdag morgen.

07.05.14 06:36

Natt til onsdag klokken 01.17 gikk partene i Norwegian-meklingen fra hverandre, uten å ha funnet noen løsning og streiken i Norwegian er et faktum.

Les også: Norwegian beklager streiken

Parat og Norwegian Kabinforening på den ene siden og motparten Norwegian og NHO Luftfart, har meklet siden klokken 12 tirsdag.

Leder i Norwegian Kabinforening, Marit Lindèn, sier hovedkravet er enkelt og at det koster ikke en krone for verken direktør Bjørn Kjos eller Norwegian.

– Det eneste vi krevde er å videreføre dagens avtaler, sier Lindèn i en pressemelding.

Manglende vilje

Parats forhandlingssjef Turid Svendsen sier Norwegian viser en fullstendig manglende vilje til å komme arbeidstakerne i møte.

– I mine snart 25 år i denne bransjen, har jeg aldri opplevd maken til oppførsel fra en arbeidsgiver under en mekling. I tillegg har selskapet i form av en SMS, og et styrereferat presentert av styrelederen i tirsdagens VG, fremsatt direkte trusler midt under meklingen, sier Svendsen.

Årsaken til bruddet er ifølge Svendsen at selskapet ikke ønsket å møte kabinforeningen på et eneste krav.

– Vi har nå behov for å fordøye inntrykkene fra kvelden, dette er ikke hverdagskost, selv for oss som jobber med disse spørsmålene i det daglige, sier hun.

Utvidelse tidligst søndag

Streiken i Norge utløser en 14 dagers meklingsfrist i Danmark. Denne kan forlenges med inntil fem dager, men kan også avsluttes tidligere, men ikke før fem dager er gått.

Dette betyr at en eventuell streik i Danmark tidligst vil være et faktum søndag. Dersom det blir streik i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge. Til sammen vil over 1.000 kabinansatte i de to landene da være i streik.

Konflikten vil i første omgang berøre innenriksflyginger i Norge, samt flyginger ut av Norge og Danmark. Langruter mellom Skandinavia og USA eller Asia vil gå som normalt. Det gjelder også ruter som betjenes av medarbeidere i Stockholm, Helsingfors, London eller basene i Spania. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.