- Det blir en kaossommer i lufta i år. De som skal ut og reise bør beregne at det kan ta lengre tid og være innstilt på forsinkelser. Dette er utenfor flyselskapenes kontroll, sier flyekspert og analytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir til Nettavisen.

Les også: Norwegian gjenåpner Oslo - Dubai

En eksplosjonsaktig økning i antallet streiker blant søreuropeiske flygeledere så langt i år har allerede skapt store problemer for europeiske flyselskaper.

Antallet flygelederstreiker har i år økt med hele 300 prosent i Frankrike alene, som følge av misnøye med lønn, arbeidstid og i sympati med andre streikende.

Under slike streiker kan ingen fly over området flygelederne kontrollerer. Det betyr at en rekke flyruter fra Nord-til Sør-Europa, som involverer flyving over Sør-Frankrike, blir avstengt. Det inkluderer blant annet reiser fra Norge til Spania.

Turister rammes

Som følge av streikene er over 5.000 flyavganger avlyst så langt i år. Antallet forsinkelser i luftfarten har dessuten firedoblet seg i forrige måned, ifølge tall fra flyselskaporganisasjonen Airlines for Europa. Der er blant annet Norwegian, IAG og Ryanair med.

Les også: Norwegian-aksjonærer med griseflaks håver inn

Forsinkelsene og avlysningene kan gå hardt ut over de reisende. Mange millioner passasjerer er allerede rammet.

- Hvis du får et forsinket fly, så kan det forplanter det seg til resten av ferien din. Det skaper store problemer og bekymrer alle flyselskapene, sier Elnæs.

Ryanair og British Airways-eier IAG vil nå sende inn en offisiell klage til Den europeiske kommisjonen for å få stopp på forstyrrelsene.

- Streikene ødelegger europeisk lufttransport og har en kjempestor effekt på forbrukerne. Dette påvirker alle flyselskapene, men er spesielt negativt for Spanias turisme og økonomi, uttalte Willie Walsh, sjef i IAG, i en kommentar i forrige uke.

- Vil fortsette

Elnæs ser ingen grunn til at streikeviljen vil avta nå som vi går inn i sommeren, som er høysesongen for luftfart.

Les også: Enighet på overtid: Ingen streik blant flyteknikerne

- Tvert imot. Slike streiker har mest effekt i høysesongen, så det er ikke noen grunn til at de skal trappe ned nå. Så langt har de største forsinkelsene og mesteparten av kaos vært i helgene, sier flyanalytikeren.

Europeiske flyreisende fikk i helgen en forsmak på hva de muligens kan vente seg i sommer. Franske flygeledere streiket fra lørdag 23. juni til mandag 25. juni, noe som førte til at over 300 flyavganger ble kansellert.

Merker problemene

Norwegian bekrefter problemene med streikene så langt i år.

- Streikene blant flygeledere i Sør-Europa påvirker alle flyselskap og vi har allerede hatt flere forsinkelser de siste ukene på grunn av streiker både i Frankrike og Hellas, sier Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, til Nettavisen.

Han understreker samtidig at det vanskelig å si noe om omfanget i sommer. Flygelederne gir nemlig beskjed bare timer før de går ut i streik.

- Dette et vanskelig å planlegge for, ettersom det skjer helt ut av det blå, sier Sandaker-Nielsen.

SAS sier på sin side at de planlegger å gjennomføre planene sine som normalt.

- Men på generelt grunnlag er det ikke bra at man bruker ferierende og reisende som gissel i slike situasjonen i streik og arbeidskonflikter, sier Knut Morten Johansen, pressesjef i SAS, til Nettavisen.

Store konsekvenser

Streikene får store konsekvenser for internasjonal luftfart ettersom de betyr at ingen kan fly over områdene som flygelederne dekker.

En streik i Sør-Frankrike betyr dermed at flyruter fra Nord-Europa til populære sommerferieland som Spania blir stengt.

- Spesielt Marseilles-regionen er proppen i hele greia. Når de streiker der, må flyene finne alternative ruter, for eksempel langs Atlanterhavet, men det forutsetter at omveien er åpen. Det kan ta mange timer å finne en åpning, sier Elnæs.

Det kan bety at et fly kan bli forsinket med mange timer, alternativt at de blir kansellert.

Andre streiker

Det er forøvrig ikke bare streikende i Sør-Europa som kan skape problemer for reisende i sommer.

LO Stat har varslet at 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) vil bli tatt ut i streik hvis det ikke blir oppnådd enighet med Avinor under meklingen torsdag.

En streik vil ramme flere av Avinors lufthavner. Det gjelder Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik.

Les også: Disse flyplassene vil bli rammet ved en streik

Du kan forøvrig sjekke dine rettigheter ved uregelmessigheter i flytrafikken i Forbrukerrådets flyrettighetskalkulator her: