*Nettavisen* Økonomi.

Streik i Spania - SAS kansellerer

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Tusenvis av nordmenn kan bli rammet.

28.09.10 15:35

Flere hundre nordmenn som belager seg på å reise til eller fra Spania onsdag 29.september får nå beskjed om at turen blir utsatt grunnet streik.

- Vi har to fly som skulle gått til Spania. Det ene går til og fra Alicante og det andre til og fra Las Palmas, begge disse kanselleres, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen hos SAS til NA24

Dermed blir 550 passasjerer rammet. Onsdag blir Spania rammet av en omfattende generalstreik som setter mesteparten av flyene på bakken.

Johansen sier til NA24 at SAS i dette øyeblikk skal gi de berørte passasjerene informasjon via telefon og SMS.

- Vi forventer at det skal tilbake til normalen på torsdag, og vi forsøker definitivt å løse dette på beste måte. Men torsdag vil være en dag med mye etterslep fra onsdag så det kan bli litt kaos. Vi anbefaler våre passasjerer dermed å komme tidlig på flyplassen, sier Johansen.

Norwegian på gjerdet
Norwegian har enda flere fly som skal i aksjon.

- I morgen er det totalt åtte fly som skal til Spania, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen til NA24.

Han sier at de ikke har bestemt seg for å kansellere sine fly.

- Vi planlegger å gjennomføre flyprogrammet vårt som normalt, men det kan hende at det blir forsinkelser og i verste fall kanselleringer. Men statusen vår nå er at flygningene gjennomgår som normalt.

Ting kan imidlertid tyde på at Norwegian også må kansellere deler eller alle sine flygninger.

- Nå har vi hørt av at det som går av fly, for det går visst noen, er det spanske som prioriteres, sier Johansen.

- Vi håper selvfølgelig at det ikke blir noen kanselleringer og håper i det lengste at passasjerene våre skal slippe å bli skadelidene for dette. Blir det kanselleringer oppfordrer vi passasjerene til å ta direkte kontakt med oss, men vi vil også ta kontakt med passasjerne via telefonsamtale eller SMS, sier Sandaker-Nielsen.

Passasjerenes krav
Ifølge Forbrukerrådet har man krav på følgende ved kanselleringer:

* 250 euro for alle flygninger på høyst 1500 km
* 400 euro for alle flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km og alle andre flygninger på mellom 1500 og 3500 km
* 600 euro for alle andre flygninger

Denne kompensasjonen har kunden krav på uavhengig av om det er lidd noe økonomisk tap og denne skal utbetales umiddelbart ved henvendelse til flyselskapet. Men flyselskapene kan redusere den med 50 prosent hvis de kan tilby en omruting til det endelige bestemmelsessted og ankomsttiden ikke går ut over planlagt ankomsttid på den opprinnelige flygningen med mer enn:

* 2 timer ved flygninger på opptil 1500 km
* 3 timer ved flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km og alle andre flygninger på mellom 1500 og 3500 km
* 4 timer ved andre flygninger

Er det oppstått økonomisk tap som går utover den standardiserte kompensasjonen, kan det allikevel kreves erstatning for tapet. Det må kunne fremlegges dokumentasjon på dette tapet. Her som ellers har man kun rett til erstatning der årsaken til innstillingen ligger innenfor flyselskapets kontroll. I tillegg må det økonomiske tapet være påregnelig, ifølge Forbrukerrådet.

Varslet streik
Onsdag blir Spania rammet av en omfattende generalstreik som setter mesteparten av flyene på bakken. Ifølge Spaniaavisen vil kun ett av fire fly gå som normalt

Den varslede streiken, som ledes av fagforeningene CCOO og UGT, kommer som en følge av landets myndigheter har innført flere upopulære tiltak for å bekjemle landets skadeskutte økonomi.

Landets arbeidsledighet har blitt sendt til over 20 prosent, noe som er det høyeste av alle de 16 nasjonene i eurosonen.

Ifølge Spaniaavisen vil kun ett av fire fly gå som normalt

Sjekk her onsdagens avganger fra Gardermoen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.