NA24.no

Streik kan lamme flytrafikken

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Sist oppdatert:
Vekterne kan lage nytt flykaos, men verken Norwegian, SAS eller Widerøe vil hjelpe deg før streiken er et faktum.

Vekterne krever nemlig mer lønn og oppgjøret går til mekling hos Riksmeklingsmannen 18. og 19. mai. Fra 20. mai kan det være duket for nytt flykaos. Her er dine rettigheter.

Håper i det lengste
Dersom du skal ut på tur og allerede har bestilt flybillett er det derimot ikke like lett å få ombooket billetten på forhånd.

- Skulle en slik situasjon oppstå dekker vi forpleining, mat og eventuelt hotell for våre kunder som blir rammet. Vi vil også være fleksibel når det gjelder ombooking og vil prøve å strekke oss så langt som det er mulig. Det er derimot ikke mulig å få ombooket eller refundert billetter før en eventuell streik er konstantert. Det kan vi ikke gjøre når vi er en uskyldig part i dette, forteller informasjonssjef i SAS Braathens, Siv Meisingseth, til TV 2 Nettavisen.

Meisingseth lover at de skal være så fleksible som mulig dersom vekterne i sikkerhetskontrollen tas ut i streik.

- Vi håper for all del at det ikke blir en ny streik nå. Det ville ikke vært bra for passasjerene våre. Denne konflikten er jo en konflikt som vi ikke er part i, men som vi likevel kan komme til å bli rammet av, forteller hun.

Blir berørt
- Det er en fortvilet situasjon dersom det skulle bli streik. Det er ille hvis passasjerene rammes igjen, forteller Informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian.

Norwegian klamrer seg til håpet om at det ikke vil bli vekter-streik.

- Vi pleier ikke å ombooke billetter i forhold til eventuell streik. Vi satser selvfølgelig på at det ikke blir streik så våre kunder kan få bruke den flybilletten de allerede har kjøpt, forteller Ellingsen.

Ved streik blir mange flyplasser berørt, unntaket er de minste regionale flyplassene og en god del av Widerøes flyavganger.

- På ni av 24 kortbanestasjoner rammes vi ikke av en eventuell streik fordi Widerøe har eget personell. Skulle det bli streik vil våre kunder få refundert billetten eller booket om. Før en eventuell streik er dette ikke mulig, understreker Informasjonssjef i Widerøe, Siw Sandvik.

Tjener dårlig
- Vi er jo en tredje part i dette og dersom de tilsatte i Securitas og Adecco blir tatt ut i streik stopper i praksis flytrafikken opp, forteller Kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen, til TV 2 Nettavisen.

Begynnerlønnen for en vekter i dag er på 223.000 kroner. En gjennomsnittslønn for en vekter er på 250.000 kroner i året. Nå krever de 95 prosent av industriarbeiderlønn, som nå er på 307.000 kroner.

- Det dreier seg om et altfor dårlig tilbud fra arbeidsgiverne. Vekterne tjener dårlig og det er et lavlønnsyrke til tross for at de jobber tunge skift, forteller forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet, Erna C. Dynge, til TV 2 Nettavisen.

- Dessverre er det en del kunder som blir rammet av en eventuell streik, men det er ikke de vi vil ramme med en konflikt. Det er arbeidsgiversiden, forteller Dynge.

Ifølge nettstedet vekterklubben.no er det er meldt om plassoppsigelse fra og med 19. mai klokken 24:00 for samtlige organiserte i de fleste vekterbedrifter inkludert Hafslund, Falck, Securitas og Adecco.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere