NA24.no

En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.
En betydelig del av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skyldes at kvinner tar en større del omsorgspermisjonen.

Streik truer årets eksamen

Sist oppdatert:
Helga Hjetland utelukker ikke at det kan bli lærerstreik til våren, noe som i så fall kan ramme årets avgangselever.

Tariffvåren fortsetter. Onsdag presenterte Kommunenes sentralforbund (KS) et nytt tilbud til de fire store arbeidstagerorganisasjonene UNIO, LO Kommune, YS Kommune og Akademikerne. Totalt organiserer disse fire rundt 400.000 kommuneansatte for så forskjellige yrkesgrupper som vaskehjelper og sivilingeniører.

Trolig til mekling
Tilbudet som arbeidsgiverne la frem onsdag ettermiddag er et rundt tilbud og omfatter ikke tallfestede økonomiske elementer for generelle tillegg og lokale forhandlinger, men KS har tidligere gått med på en ramme på rundt 3 prosent. Med totale lønnskostnader på rundt 100 milliarder kroner i norske kommuner, utgjør hver prosent rundt en milliard kroner mer i lønnsutgifter for arbeidsgiverne.

Det spisser seg til i tariff-forhandlingene i kommunene og forhandlingene går mest sannsynlig videre til mekling hos Riksmeklingsmannen.

Kan ramme avgangselevene
Forhandlingsleder Helga Hjetland sier til TV 2 Nyhetene at forhandlingene går usigelig tregt. Hun utelukker ikke at det kan bli streik til våren, noe som i så fall kan ramme årets avgangselever.

Da forhandlingene startet tidligere i april, ble KS møtt med krav om lønnstillegg på opptil 50.000 kroner da tariffoppgjøret i kommunesektoren startet tidligere i april. Det fikk KS-direktør Olav Ulleren til å gå ut i mediene og advare mot lønnsfest.

Det vanskeligste punktet i årets kommuneoppgjør, sies å være lærernes arbeidstid og det er der den mest sannsynlige streiken kan komme. Arbeidsgiverne vil ha vekk bestemmelsen om hvor mye en lærer skal jobbe, men lærerne sier nei.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere