NA24.no

Streik truer strømnettet

Bevar Hardanger skisserer en løsning i fredagens rapport de mener er økonomisk og miljømessig mer lønnsomt.
Bevar Hardanger skisserer en løsning i fredagens rapport de mener er økonomisk og miljømessig mer lønnsomt. Foto: Statnett
Sist oppdatert:
217 Statnett-ansatte kan bli tatt ut i streik tirsdag morgen.

Alle de 217 ansatte i Statnett som er medlemmer i EL & IT, tas ut i streik fra tirsdag morgen.

- Det betyr at vi ikke har beredskap til å rette feil i sentralnettet. Vi kan ikke lenger gå god for sikker forsyning av strøm i Norge, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett i en pressemelding ifølge NTB.

- Vi har som målsetting at ikke liv og helse skal rammes og vil gi dispensasjoner, sier forbundsleder Hans O. Felix i forbundet El & IT til Nettavisen.

Truer det nasjonale kraftnettet
Fra før er 1500 mennesker berørt, men den som nå er varslet kan bli langt mer omfattende og truer også leveransene i det nasjonale kraftnettet.

Tirsdag 7. mai ble rundt 600 ansatte i selskapene BKK, Skagerak Energi, Eidsiva og Troms Kraft tatt ut da LO-forbundet EL & IT iverksatte sin sympatistreik til støtte for krav i IT-bedriften Atea.

Tidligere mandag anslå Energi Norge at totalt 620.000 nettkunder kan bli berørt (nærmere 1,4 millioner mennesker) dersom streiken trappes opp tirsdag.

Dette tallet omfatter i første rekke konsekvensene dersom 450 ansatte i Lyse og Haugaland Kraft legger ned arbeidet. Dersom de ansatte i Statnett tas ut, rammes også det nasjonale kraftnettet.

- Meget alvorlig situasjon
Medlemmene som tas ut, omfatter ifølge konserndirektøren i Statnett praktisk talt hele den operative beredskapen for sentralnettet som sikrer driften av kraftsystemet i Norge.

- Dette er en meget alvorlig situasjon. Hvis det skjer en feil i nettet, har vi ingen til å finne eller rette opp feilen. Det betyr at store områder kan bli langvarig mørklagt med påfølgende fare for liv og helse. Sikker elforsyning er Statnetts ansvar og er livsnødvendig i et moderne samfunn, sier Rue til NTB.

Han opplyser at Statnett ba om et omfattende generelt unntak fra streiken for å sikre forsyningssikkerhet uten å få det innvilget.

- Dette gjorde vi fordi vi ikke anser det forsvarlig å sikre det norske kraftsystemet gjennom enkeltdispensasjoner, sier han.

Forbundsleder Hans O. Felix i El & IT mener det er feil når Statnett hevder det ikke vil være folk til å rette feil som kan bety fare for liv og helse.

- Vi vil gi nødvendige dispensasjoner etter hvert som det blir søkt. Vi vil ha folk som kan være på plass og rette feil dersom det blir nødvendig, sia Felix.

Strid om tariffavtale
Saken som har utløst sympatistreik i EL & IT gjelder strid om tariffavtale i Umoe IKT som Atea AS kjøpte i 2010. Kravet om avtale ble avvist under forhandlingene og saken gikk videre til Riksmekleren i desember 2012. Spørsmålet om streikerett ble behandlet av Arbeidsretten i mars 2013, og forbundet vant. Gjenopptakelse av meklingen førte til brudd, og El & IT varslet streik for 100 medlemmer i Atea med virkning fra 29. april. Fra 7. mai ble altså konflikten trappet opp med sympatistreik.

Forbundslederen i El & IT beskriver konflikten som helt fastlåst.

Strømstansen har allerede fått flere til å reagere.

- Jeg er en av de 120 hustandene i Porsgrunn som nå er uten strøm takket være denne idiotiske sympatistreiken dere holder på med! Håper dere har det godt å varmt i streikevaktposten deres, lyder en av kommentarene på på El & IT Forbundets Facebook-side.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere