NA24.no

Finansminister Siv Jensen påpeker at referanserenter har en sentral rolle i økonomien.
Finansminister Siv Jensen påpeker at referanserenter har en sentral rolle i økonomien. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Strengere kontroll av renta mellom bankene

Regjeringen foreslår offentlig tilsyn med pengemarkedsrenta Nibor. Dette er den viktige renta på lån bankene imellom.

Forslaget er en del av lovforslaget om fastsettelse av referanserenter, som ble lagt fram fredag.

– Referanserenter har en sentral rolle i økonomien, og det er viktig å få på plass et godt og tillitvekkende regelverk på dette området, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Nibor står for Norwegian Interbank Offered Rate, og den beregnes i dag av Oslo Børs. Regler for å fastsette denne og tilsvarende renter i andre land har stort sett vært overlatt til de involverte bankene og deres organisasjoner, påpeker departementet. Regjeringen går inn for at de som administrerer slike referanserenter, skal godkjennes av Finansdepartementet – og i tillegg skal departementet føre tilsyn med fastsettelsen.

Den britiske banken Barclays fikk i 2012 en bot på 2,7 milliarder kroner for manipulering av den internasjonale referanserenta Libor – London Interbank Offered Rate. I tillegg var Bank of America, HSBC, Deutsche Bank, JPMorgan, ICAP, Royal Bank of Scotland, Citigroup og UBS involvert i saken.

Etter dette ble også Nibor ble gransket, men granskningen kunne ikke slå fast hvorvidt det hadde pågått manipulasjon eller ikke. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere