NA24.no

Foto: Hilde T. Kolberg (Nettavisen)

Strengere regler for ruskjøring

Sist oppdatert:
Får samferdselsministeren det som hun vil, blir det snart nye grenser for kjøring under påvirkning av andre rusmilder enn alkohol.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har sendt rapporten «Forslag til tiltak mot kjøring av motorvogn under påvirkning av andre rusmilder enn alkohol» ut på høring.

Trenger grenser
I den forbindelse sier Navarsete at det er viktig å sette grenser for kjøring under påvirkning av andre rusmidler enn alkohol.

- Stadig mer av den ruspåvirkede kjøringen i veitrafikken har sammenheng med bruk av andre rusmidler enn alkohol. Det er derfor viktig med en vurdering av en mulig ordning med faste, lave grenser for kjøring under påvirkning av denne type rusmidler, sier Navarsete i en pressemelding, og tror fastsetting av slike grenser kan ha en signaleffekt, ved at det markeres at rus og bilkjøring ikke hører sammen.

Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet.

Arbeidsgruppen mener at informasjon er en viktig del av en tiltakspakke mot ruspåvirket kjøring, og at bedre og mer målrettet informasjon om farene og følgene av kjøring under påvirkning av andre rusmidler enn alkohol også bør inn i føreropplæringen.

Mer kontroll
Justisminister Knut Storberget mener kontroller er viktig, og viser til erfaringene fra kontroll av fart.

- Hvert år dør flere hundre mennesker som følge av ulykker i trafikken. Mange av ulykkene kunne ha vært unngått dersom førerne hadde kjørt rusfritt. Faste grenser for påvirkning av andre rusmidler enn alkohol kan øke oppdagelsesrisikoen ved at det blir lettere for politiet å drive kontroll og avdekke kjøring under ruspåvirkning, sier Storberget.

Letter arbeidet
Med faste grenser for andre rusmidler vil politi og påtalemyndigheter få en enklere oppgave, ved at sakkyndige uttalelser reduseres og at antallet tilståelser trolig vil øke, kommer det frem av rapporten.

Arbeidsgruppen understreker at det er behov for mer forsking og undersøkelser før det kan innføres slike faste grenser, blant annet når det gjelder sammenhengen mellom stoffkonsentrasjon og påvirkningsgrad.

Les mer om bil og trafikk i Bilmagasinet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere