*Nettavisen* Økonomi.

Strengere straff for Drevland

Odd Drevland under rettssaken i mars. Foto: Magne Turøy

Odd Drevland dømmes til to år og ti måneder ubetinget fengsel.

29.05.15 15:40

(BA.NO): – Jeg er godt fornøyd med dommen, sier statsadvokat Benedikte Høgseth til Bergens Tidende.

Gulating lagmannsrett har dømt tidligere advokat Odd Drevland til to år og ti måneder fengsel. Ingenting av straffen gjøres betinget.

Allmenpreventive hensyn

Av dommen går det frem at lagmannsretten tar utgangspunkt i at allmenpreventive hensyn står sentralt ved reaksjons-fastsettelsen.

«Ved grovt underslag skal det som hovedregel idømmes ubetinget fengsel», bemerkes det i dommen.

Lagmannsretten legger også vekt på at det er tale om løpende underslag og at Drevland i kraft av sin advokatrolle har begått alvorlige tillitsbrudd, skriver BA.

«Både underslagene, bedrageriet og forfalskningen er alvorlige tillitsbrudd, og allmennpreventive hensyn tilsier en lengre ubetinget fengselsstraff når slike overtredelser begås av en advokat», heter det i dommen.

Det er lagt frem dokumentasjon for lagmannsretten for i alt 59 enkeltuttak av klientmidler. Dette påpeker lagmannsretten ble begått over flere år og mot flere klienter.

LES OGSÅ: Påtalemyndigheten anker dommen mot Drevland

– Vurderer å anke

I dommen vektlegges også at det ble benyttet et forfalsket dokument for å skjule underslagene i forhold til én av klientene.

– Vi må bare ta til etterretning og konstatere at Gulating ikke har foretatt den samme vurderingen av saken som Bergen tingrett. Det kan vi ikke annet enn å beklage. Så har vi heldigvis 14 dager på å vurdere om vi ønsker å anke saken. Vi har nettopp fått dommen, og smaker litt på den, sier Drevlands forsvarer Per Magne Kristiansen til BA.

Han sier at Odd Drevland har ventet på dommen fra Gulating, og at han er glad for å ha fått en avklaring.

– Dette er i hvert fall en avklaring. Det er ganske verdifullt for min klient.

Ser bort fra helsen hans

Lagmannsretten legger ikke vekt på Drevlands personlige problemer i perioden underslagene har pågått « fordi de personlige forholdene her ikke vesentlig avviker fra det som ofte vil være situasjonen ved forbrytelser av denne art.»

Drevland aksepterte den opprinnelige dommen fra tingretten på to år og seks måneder, hvorav ett år av dommen ble gjort betinget.

Påtalemyndighetene anket derimot dommen og krevde en strengere straffeutmåling.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.