NA24.no

Strid om flypriser

- 25 prosents økning? Aldri i verden.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Skal en tro Statistisk sentralbyrås (SSB) beregninger i konsumprisindeksen (KPI), steg prisene på flybilletter 25 prosent fra mai til juni i sommer. I mai mente SSB prisene sank 9,1 prosent. Markedet raste allerede da, og kunne ikke forstå hvor byrået hadde hentet tallene sine fra.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed var det ventet at KPI skulle vise at prisene for å fly var blitt dyrere i juni, men ingen hadde trodd det skulle være så høyt som disse 25 prosentene.

- Ikke reelt
Kommunikasjonsdirektør i SAS Norge, Thomas Midteide, leser med undring SSBs prognoser for flyprisene.

- Sist måned mente de at flyprisene hadde gått ned, hvilket ikke kan stemme. Det er heller ikke reelt at flyprisene økte med 25% sist måned, sier han til NA24.

Verken han eller hans kolleger kjenner seg igjen i utviklingen. Han erkjenner at prisene har økt i juni, men nekter å tro det er snakk om hele 25 prosent.

- Overrasket på oppsiden
Også analytikerne i DnB Nor Markets ble overrasket.

- Kraftigst var veksten i flyprisene, med pluss 25,7 prosent på månedsbasis. Gitt de overraskende lave tallene for flyprisene i mai, hadde vi ventet en betydelig oppgang. Likevel ble vi overrasket på oppsiden. Med mindre energiprisene skulle falle kraftig med det første, er det grunn til å tro at flyprisene vil fortsette å trekke opp. Men på grunn av at SSB benytter seg av en ny metode for å beregne prisutviklingen for flypriser, er det foreløpig blitt noe vanskeligere å si noe sikkert om denne delindeksen i tiden som kommer, skriver Bjørn E. Orskaug i en kommentar.

- Har ikke enevelde
SSB forsvarer seg imidlertid med nebb og klør, og står fast ved at metoden som blir brukt er mer enn god nok til å speile virkeligheten.

- SAS må huske på at de ikke har enevelde på markedet i Norge lenger. Selv om de ikke kjenner seg igjen i økningen, er det mange andre aktører i markedet, og andre kan ha satt opp prisene mer enn det de norske selskapene har gjort, sier Randi Johannessen i SSB til NA24.

Hun understreker at det er mange selskaper som operer i Norge, og at de opererer på mange strekninger.

- Selv om enkelte strekninger holder seg godt i pris, har andre steget kraftig - spesielt utenlands. Disse tallene er et gjennomsnitt av alle selskaper og alle strekninger, forklarer hun, og henviser for videre forklaring om metoden til tilsvaret de ga i juni.

Ny metode
Metodeomleggingen SSB gjorde i august i fjor, skal ifølge Johannesen være bedre rustet til å fange opp at bestillingstidspunktet for en flyreise har mye å si for prisen.

- Flybillettprisene er volatile, og prisene avhenger veldig av hvilken sesong vi befinner oss i. Innen prisstatistikk driver ikke SSB med sesongjustering, så dette er basert på de faktiske utsalgsprisene, og tar ikke hensyn til at for eksempel påsken flytter på seg fra år til år, forklarer Johannessen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere