NA24.no

Strømprisene opp, opp, opp

Strømprisene fortsetter å stige. Men velger du riktig, er det penger å spare.

Strømprisene for husholdninger var i tredje kvartal i år på 43,6 øre per kilowatt time (kWh), utenom avgifter og nettleie. Medregnet avgifter og nettleie var total strømpris 93,9 øre/kWh. Det er en økning på 4,9 prosent fra andre kvartal i år og 24,1 prosent fra tredje kvartal i fjor. Det viser tall fra Statistisk Sentralbyrå mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Ser man på strømprisen som husholdninger betalte for de ulike kontraktstypene, utviklet dette seg veldig forskjellig siste kvartal.

For kontrakter med variabel pris, men ikke tilknyttet elspot (spot-kontrakter) var på 43,2 øre/kWh, utenom avgifter og nettleie. Dette er en nedgang på 3,9 prosent fra andre kvartal i år.

Ikke spotpris på spot
Hadde man derimot spotpris, var prisen på 48,7 øre kWh. Det er en økning på nesten 50 prosent i samme periode. Ulikt tidsetterslep i forhold til prisene i engrosmarkedet er med på å forklare dette.

Fastpriskontrakter var kontraktstypen med den klart laveste prisen i tredje kvartal. For førsteårs fastpriskontrakter var strømprisen 37,2 øre/kWh, mens prisen for andre fastpriskontrakter var 30,5 øre/kWh i gjennomsnitt.

Ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), var nettleien i tredje kvartal 23,6 øre/kWh, eksklusive avgifter. Avgifter på kraft og nettleie utgjorde i alt 26,8 øre/kWh.

Industrien betaler mer
Gjennomsnittlig strømpris for tjenesteytende næringer var i tredje kvartal 42,1 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Det er en økning på 29,8 prosent fra andre kvartal og 65,7 prosent økning fra tredje kvartal i fjor.

For industri, unntatt kraftintensiv industri og treforedling, var gjennomsnittprisen 30,6 øre/kWh, en økning på 19,2 prosent i siste tremånedersperiode og 36,4 prosent i siste tolvmånedersperiode. Strømprisen for kraftintensiv industri og treforedling var i gjennomsnitt 12,3 øre/kWh, viser tallene fra SSB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere