*Nettavisen* Økonomi.

Strømkunder blir straffet

Norske vannmagasiner er fylt til randen med vann, men strømprisen går kun oppover. Sløve forbrukere er taperne.

07.01.06 12:21

Tre år etter strømkrisa er det stadig færre forbrukere som tar seg tid til å skifte strømleverandør. Samtidig klatrer strømprisen igjen oppover til tross for at norske vannmagasiner er fullere enn på lenge.

Ved årsskiftet var det mye mer vann i magasinene enn ved overgangen til 2005. Likevel er strømprisen høyere, og med dagens prisnivå koster strømmen over 1.000 kroner mer i året enn den gjorde ved inngangen til 2005.

Årsaken til prisstigningen er ifølge analytikerne CO2-avgiften, prisene i resten av Europa og forventningene i markedet.

Til tross for stadig høyere strømpris er det altså stadig færre som bytter strømleverandør. I tredje kvartal skiftet 36.500 husholdninger leverandør. Det er det laveste på fire år.

Her er utviklingen i hvor mange som bytter leverandør:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NVE)

Beregninger utført av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at man raskt kan spare over 1.000 kroner i året på å skifte strømavtale og strømleverandør, og seksjonssjef Gunn Oland i NVE er bekymret over at ikke flere velger å skifte leverandør.

- Det at folk bytter leverandør er en av indikatorene på om markedet fungerer godt. Vi ønsker at kundene skal ha et bevisst forhold til produktene de kjøper, sier Oland til TV 2 Nettavisen.

Til tross for rekordstore mengder nedbør kryper strømprisen oppover:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Konkurransetilsynet)

Oland i NVE mener forskjellen i prisen mellom kraftselskapene er såpass stor at flere bør vurdere et skifte av leverandør.

- Reduksjonen i antall bytter er en utvikling vi ser på med bekymring, og vi spør oss om det kanskje er for vanskelig for kundene å orientere seg i markedet, sier Oland.

De norske vannmagasinene er fullere enn på lenge:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (NVE)

Slik skifter du kraftselskap:

1. Gå inn på Konkurransetilsynets hjemmesider, og sjekk hvem som har det beste tilbudet.

2. Ring til selskapet du vil bli kunde hos. De vil så sende deg et oppsigelsesskjema.

3. Fyll ut skjemat og send det til din nye kraftleverandør. Din nye kraftleverandør vil da gjøre resten av jobben for deg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag