*Nettavisen* Økonomi.

Strømmer på med risikopenger

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Gladmelding til aksjemeglerne.

17.09.09 09:24

- Slik markedet ser ut i dag er det grunn til å vente høyere emisjonsaktivitet utover høsten, ikke minst på bakgrunn av at vi forventer flere nynoteringer, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24.

Emisjonstakten på Oslo Børs har mer en doblet seg siden kriseåret 2008.

113 emisjoner
Hittil i år har det vært 113 emisjoner hvor knappe 30 milliarder kroner er hentet inn i emisjoner. Det gir et gjennomsnitt på 265 millioner per emisjon.

- Det ser ut til å løsne, og investorer er igjen villig til å delta med risikokapital, sier Olsen.

Den største emisjonen er fra BW Gas på 5.061 millioner kroner i februar. Den neste var da SAS AB hentet inn 4.968 millioner kroner i mars, hvor staten bidro med knappe 800 millioner kroner.

Solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC) hentet 4.517 millioner kroner i juni. Schibsted hentet inn 1.317 millioner kroner i juni og Sevan Marine hentet knappe to milliarder i to omganger på forsommeren.

Kriseåret
I tunge 2008 ble det kun hentet inn 13.182 millioner kroner, mens det i rekordårene 2006 og 2007 ble hentet inn henholdsvis. 56,9 og 53,7 milliarder.

Det startet virkelig ille I første kvartal i kriseåret da det kun kom inn 1.118 millioner kroner, i andre kvartal steg dette imidlertid markant til 8.810 millioner kroner. Men så begynte det å tørke inn i tredjekvartal til kun litt over 2 milliarder ble hentet, før fjerde kvartal endte omtrent som det startet med emisjoner på stusselige 1.176 millioner kroner.

Totalt 160 emisjoner ble gjennomført i fjor og gjennomsnittet var helt nede på 82,4 millioner kroner per emisjon.

Norwegian property hadde den største i juni med 2,5 milliarder kroner, etterfulgt av Sevan Marine som igjen trengte penger med sin emisjon på 1,2 milliarder kroner.

Tankrederiet Frontline hentet inn 1.071 millioner kroner.

Markedsplass
Årets emisjonstakt er dermed på full fart tilbake og børsen har hentet nærmere 200 milliarder kroner de siste fem årene.

- Dette har ved flere anledninger plassert Oslo Børs i Europatoppen hva gjelder innhentet kapital, sier Olsen.

Men de store pengene hentes i obligasjonsmarkedet, der selskapene skaffer seg finansiering gjennom å utstede lån til investorer.

- Der har det i årets 8 første måneder blitt hentet inn 400 milliarder kroner inkludert utvidelser av eksisterende lån, sier børsmannen.

Onsdag ettermiddag ble det klart at sjømatselskapet Austevoll nå er på jakt etter frisk kapital. De vil gjennomføre en emisjon på mellom 500 og 700 millioner kroner for å kunne være med på en forventet konsolidering i oppdrettsbransjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.