*Nettavisen* Økonomi.

Strømprisen stuper

Foto: (Scanpix)

Ikke så galt at det ikke er godt for noe. Du tjener på møkkaværet.

26.11.09 17:30

November har så langt vært preget av mye nedbør. Men selv om det er grått og vått ute har du i hvert fall en grunn til å trekke på smilebåndet. Det fører nemlig til at strømprisen stuper.

NA24 - din næringslivsavis

- Den store nedbøren førte til et kraftig fall i spotprisene i forrige uke, sier senioranalytiker hos NENA Sigbjørn Seland til NA24.

På de to siste ukene har prisen stupt med nesten 20 prosent.

Nettavisen.no/vaer: Sjekk været der du bor

Systemprisen for en megawattime (MWh) ligger nå på 293,03 kroner på kraftbørsen Nord Pool. Dette tilsvarer en pris per kilowattime (kWh) på vel 29 øre, noe som er betydelig lavere sammenlignet med snittprisen torsdag 13. november på 36,5 øre.

- Det slo over på mildvær, tilsiget økte kraftig og da falt prisene. Ser man litt stort på det så kan man si at spotprisen man har nå er så nærme en normalpris som man kan komme, sier Seland.

Julegave fra oven
- Været i neste uke er nokså usikkert grunnet den værsituasjonen vi er i nå. Det blir litt mindre grått og noe tørrere enn det vi har hatt de siste ukene. Men selv om det blir kjøligere blir det ikke noen kuldeperiode. Det går mot det normale, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen til NA24.

- Når det gjelder månedsvarselet blir det nedbør rundt det som er normalt på denne tiden, men i hvert fall frem til midten av desember vil temperaturene ligge over det normale, sier Eriksen.

Dersom resten av perioden frem til jul viser seg å bli av det milde og fuktige slaget vi har sett den siste tiden kan du vente deg en julepresang i form av billigere strøm.

- I så fall vil det jo nesten helt sikkert være slik at prisene faller inn mot jul, sier senioranalytiker Seland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hommedal, Marit

Sparer tusenlapper
Strøm er den viktigste energikilden i norske husholdninger, og står for tre fjerdedeler av det totale stasjonære energiforbruket, eller cirka16.200 kilowattimer, ifølge Statistiske sentralbyrås undersøkelse om energiforbruk per husholdning i 2006.

Dersom dette legges til grunn vil et snittfall i strømprisen på årsbasis spare norske husholdninger slik:

* Fall på 1 øre tilsvarer 162 kroner.
* Fall på 5 øre tilsvarer 810 kroner
* Fall på 10 øre tilsvarer 1.620 kroner
* Fall på 20 øre tilsvarer 3.240 kroner

Fastpris dyrest
I midten av tredje kvartal i år var strømprisen gjennomsnittlig på 32,4 øre per kilowattime, hvis man ser bort fra avgifter og nettleie, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Det er elspot-strøm som er billigst, slik de ofte er i perioder med synkende priser.

Prisen i midten av tredje kvartal lå i gjennomsnitt på 30,8 øre per kilowattime, mens variabel pris var 33,7 øre per kilowattime. Hvis du ville binde strømprisen i ett år kostet det 37,5 øre, mens man for andre fastpriskontrakter måtte ut med 41,2 øre per kilowattime.

Total strømpris, inklusive avgifter og nettleie, var 82,4 øre per kilowattime i tredje kvartal.

Foruten at strømprisen stuper fører det milde været til at man også bruker mindre strøm enn man ellers ville gjort.

Ifølge SSB var forbruket av elektrisitet i alminnelig forsyning, som foruten husholdninger i hovedsak innbefatter tjenesteytende sektor og annen industri enn den kraftintensive, 3,4 prosent lavere i september i år sammenlignet med i fjor. SSB forklarer dette delvis med at gjennomsnittlig månedstemperatur for Norge i september lå 1,1 grader høyere enn i samme måned i 2008.

Slik blir uken
Bjart Eriksen hos Meterologisk institutt spår at været den kommende uken vil fordele seg slik:

* Onsdag blir det nedbør flere steder
* Mesteparten av torsdag blir det oppholdsvær
* Fredag blir det stort sett opphold
* Lørdag og søndag blir det muligheter for spredt regn
* Mandag og tirsdag klarner det opp

Ordforklaringer:
Bruk og produksjon av energi måles ofte i watt-timer. Om du har en 40 watts lyspære tent i en time, bruker du 40 wattimer elektrisk kraft. Strømforbruket til en husstand måles gjerne i kilowattimer (kWh, tusen wattimer). Kraftforbruket i Norge måles i gigawattimer (GWh, milliarder wattimer) eller terawattimer (TWh, tusen milliarder wattimer). Joule er en annen måleeenhet for energi. 1 kWh tilsvarer 3,6 mill. joule. (=3,6 MJ)

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag