*Nettavisen* Økonomi.

Strømsjokket stanset fabrikk i Trøndelag

De neste årene skal nordmenn bytte ut strømmålerne sine. Strømforbruket i alle husholdninger skal måles live, for eksempel gjennom mobilnettet. Foto: Fjeldstad, Knut (SCANPIX)

Nå vil Statnett til bunns i priseksplosjonen.

08.01.10 16:00

Det kalde været og problemer med driften av svenske kjernekraftverk har ført til ekstrempriser på strøm i enkelte deler av Norge og Norden.

Statnetts konsernsjef Auke Lont opplyser om rekordhøy strømpris på den nordiske kraftbørsen, Nord Pool Spot. Mellom klokken syv og ti fredag formiddag var prisen på én kilowattime, i store deler av det nordiske markedet, på hele 8,20 kroner. Til sammenligning er prisen normalt på rundt 30-40 øre.

- Stengte i tre timer
Et slikt prishopp man har sett fredag gir dermed store ringvirkninger til industrinæringen.

- Vi har hatt produksjonsstans i tre timer i dag grunnet de ekstreme prisene, sier fabrikksjef Per Kosberg, hos tremasseprodusenten Södra Cell i Follafoss i Nord-Trøndelag, til NA24.

Fabrikken som er landets eneste produsent av kjemisk termo-mekanisk tremasse stengte også ned da strømprisen gikk fra 30 øre til 11,80 kroner 17. desember.

- Vi baserer oss på den gjennomsnittlige prisen, men når det er slike voldsomme utslag som i dag og den 17. stopper vi produksjonen. Korte stopp på noen timer takler vi relativt enkelt, men når det er så kaldt som nå kan det føre til følgeproblemer for hele prosessen. Produksjonsstopp lager forstyrrelser som blir forsterket på kalde dager, sier Kosberg.

Statnett på saken
Prisene på den nordiske kraftbørsen settes hver dag for dagen etter. Prisene varierer fra time til time, og er et resultat av tilgang på kraft og etterspørsel. Det er altså markedet selv som avgjør hva som blir prisen på strøm. Når etterspørselen øker samtidig som tilgangen er redusert, stiger prisene.

- Det er naturlig at prisene varierer i et marked og at prisene øker når etterspørselen er høy. Men vi vil ha svar på hvorfor prisene i enkelttimer har blitt ekstremt høye, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett på egen hjemmeside.

Kobler ut leverandører
Statnett har startet å koble ut enkelte leverandører som har kontrakter om variabel levering.

Dette gjelder bedrifter og institusjoner som «selger» en tjeneste i form av fleksibelt forbruk, der de kan gå over til andre fyringsformer når Statnett ber om det. Som «betaling» for denne tjenesten mottar de konstant lavere nettleie.

Årsaken til at Statnett nå har valgt å koble ut, er det meget høye strømforbruket i Norge i den sterke kulden.

- For å opprettholde en høy sikkerhet for levering av strøm i kulden, har Statnett valgt å koble ut såkalt utkoblbart forbruk i noen deler av landet, opplyser Statnetts konsernsjef Auke Lont i Statnett, i en melding.

Onsdag hadde norske bedrifter og forbrukere det høyeste strømforbruket noen sinne både for en enkelttime og for døgnet som helhet. Forbruket var på nesten 24 millioner kilowattimer mellom klokken 8 og 10 på formiddagen. Tidligere forbrukstopp på cirka 23 millioner kilowattimer ble overgått i hele 13 timer onsdag. Også torsdag var forbruket på over 23 millioner kilowattimer i 12 timer, og norske forbrukere ser ut til å ville bruke nesten like mye strøm også fredag.

Ordforklaringer:
Bruk og produksjon av energi måles ofte i wattimer. Om du har en 40 watts lyspære tent i en time, bruker du 40 wattimer elektrisk kraft. Strømforbruket til en husstand måles gjerne i kilowattimer (kWh, tusen wattimer). Kraftforbruket i Norge måles i gigawattimer (GWh, milliarder wattimer) eller terawattimer (TWh, tusen milliarder wattimer). Joule er en annen måleenhet for energi. 1 kWh tilsvarer 3,6 mill. joule. (=3,6 MJ)

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag