NA24.no

Største boligkollaps i historien

boligsalg real estate houseprices
boligsalg real estate houseprices Foto: JOE RAEDLE (Scanpix)
Sist oppdatert:
Skikkelig boligdepping i verdens største økonomi.

Den amerikanske meglerorganisasjonen National Association of Realtors har tirsdag ettermiddag kommet med tall av den særdeles depressive sorten.

Her kommer det frem at salget av brukte boliger i USA stupte 27,2 prosent i juli, tilsvarende en sesongjustert årstakt på 3,83 millioner boliger. Dette er det kraftigste månedsfallet noensinne, ifølge MarketWatch.

Ventet svake tall
På forhånd var det imidlertid ventet at bruktboligtallene ville overraske på nedsiden, men langt i fra så kraftig. Konsensus blant tallknuserne viste et fall fra 5,37 millioner måneden før til 4,75 millioner i juli, ifølge Handelsbanken Capital Markets.

Årsaken til at det var ventet et så kraftig fall skyldes at situasjonen er blitt betydelig kraftig forverret etter at myndighetene fjernet en skattegunstig ordning for førstegangskjøpere. De som benyttet seg av denne kunne få skattekreditt på opptil 8.000 dollar, forutsatt at de hadde signert kjøpsavtalen før utgangen av april.

Av kjøperne stod førstegangskjøperne kun for 38 prosent, noe som er det svakeste nivået på 12 måneder. Investorene økte sin andel av kjøpene fra 13 prosent av markedet i juni til 19 prosent i juli.

I tillegg har junitallene blitt revidert. Her kommer det frem at den salget omregnet til årlig salgstakt var på 5,26 millioner, og ikke tidligere meldte 5,37 millioner.

Historisk svakt
Salget av eneboliger falt til det laveste nivået på 15 år, og lagrene av usolgte boliger steg med 2,5 prosent til 3,98 millioner boliger, noe som tilsvarer 12,5 måneders etterspørsel. Dette er det høyeste nivået siden 1999.

Gjennomsnittsprisen har i de tolv månedene til juli økt med 0,7 prosent til 182.600 dollar.

Det er heller ikke ventet at boligmarkedet i USA vil ta seg opp med det første.

Børsstup
Kort tid etter at tallene ble sluppet reagerte finansmarkedene entydig negativt.

I New York ble Dow Jones-indeksen en periode sendt ned under 10.000 poeng mens renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt til under 2,5 prosent, noe som er det laveste nivået siden mars 2009. Prisen og rentene beveger seg motsatt vei.

Uroen som brer seg vises også i VIX-indeksen, som man kan si fungerer som en panikkmåler. Denne måler kostnaden for å forsikre seg mot fall i S&P 500-indeksen. Tirsdag ettermiddag sendes denne opp 8,11 prosent til 27,74 poeng. Indeksen nådde et toppnivå rundt 90 poeng under den akutte krisen høsten 2008.

Også her hjemme sendes børsen markant ned. Vel en time før slutt er hovedindeksen på Oslo Børs ned 2.55 prosent til 346,9 poeng

Her kan du følge aksjene på Oslo Børs

Her kan du følge børsene i USA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere