NA24.no

Største oljefall på syv år

Oljepristen stupte onsdag 12 prosent.

Oljeprisen stupte onsdag, etter at nye tall viste overraskende fulle oljelagre i USA.

Et fat av den amerikanske lettoljen WTI falt hele 12 prosent til 42,63 dollar på råvarebørsen i New York. Dette er det største fallet på en enkelt dag siden september 2001.

Fallet kommer etter at prisen tirsdag snuste på 50 dollar for første gang på over en måned.

Økende lagre
Den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene viste en overraskende vekst.

Råoljelagrene vokste med 6,7 millioner fat i forrige uke.Ved utgangen av uken som ble avsluttet 2. januar var det 325,4 millioner fat råolje på lagrene, og det ligger over det øvre sjiktet av snittet på denne tiden av året.

Destillatlagrene vokste i samme periode med 1,8 millioner fat, men drivstofflagrene viser en oppgang på 3,3 millioner fat. Lagernivåene ligger i midtskiktet eller øvre skiktet for hva som er snittet for årstiden.

Raffinerienes utnyttelseskapasitet falt til 84,6 prosent.

Analytikerne ventet på forhånd at råoljelagrene ville stige med 1,5 millioner fat, mens drivstofflagrene var ventet å stige med 1,6 millioner fat. Destillatlagrene var også ventet å vokse med 0,7 millioner fat, viser en undersøkelse gjennomført av Platts, skriver Marketwatch.

Overskygger bekymring
Lagertallene overskygget onsdag alle bekymringer om tilgangen på olje, som de siste dagene har vært fokusert på Russlands begrensning av gasseksporten og krigen mellom Israel og Hamas.

- Denne rapporten forteller oss at vi har en stor buffer av tilbud der ute som lett kan absorbere en midlertidig begresning i europeiske leveranser, sier analytier Jim Ritterbusch hos Ritterbusch and Associates til Associated Press.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere