Student tatt for sniking to ganger - vant over Ruter

Foto: Øijord, Thomas Winje (NTB scanpix)

04.05.13 20:40

En kvinnelig student har vunnet over Ruter etter at hun to ganger ble tatt for sniking på trikken i Oslo, og nektet å betale.

Ruter har i årevis gitt gebyr til studenter som ikke har med seg kvittering for betalt semesteravgift. Det har de ikke hatt rett til, skriver Aftenposten.

En 26 år gammel kvinnelig student viste både billett, legitimasjon og studiebevis da hun ble kontrollert av Ruter på trikken i Oslo. Dette var ikke bra nok for Ruters kontrollører som krevde at hun også skulle vise kvittering for betalt semesteravgift. Kvitteringen hadde kvinnen liggende hjemme.

Svar skyldig
Hun fikk ikke svar da hun spurte hvor i Ruters transportvedtekter det står at studenter skal bære på seg semesterbevis. Til slutt ble kvinnen eskortert ut av trikken og ilagt ett gebyr på 900 kroner som hun nektet å betale.

Hun nektet også å betale gebyret da hun tre måneder senere ble kontrollert på T-banen. Kontrollørene mente kvinnen ikke hadde validert sitt månedskort, noe kvinnen hadde gjort.

Krevde dom
Ruter krevde at Forliksrådet skulle avsi dom, noe som endte med at kvinnen fikk medhold i begge sakene. De mener det ikke er inntatt i Ruters transportvedtekter at studenter skal kunne framvise semesterbevis. For det andre tilfellet oppsto problemet at fordi kvinnen hadde kjøpt ny periodebillett ble kjøpt før eksisterende var utløpt.

Retten mener dermed at kvinnen hadde gjort det som med rimelighet kan forventes av en bruker av Ruters tjenester.

Ruter har ikke tatt saken videre til tingretten innen fristen, og avgjørelsen er derfor endelig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.